Hopp til innhold

Meteorologen frykter østavind med vindkast opp mot 180 kilometer i timen

Onsdag kveld starter det varslede uværet «Ylva». Meteorologen er bekymret for vindkastene som er varslet i en styrke på opp mot 180 kilometer i timen. – Det er denne typen vind som river tak av husene.

Uværet på E6 i Nordland peiser på. Trafikken må stå stille

I januar i år skapte vinden store problemer, blant annet på Saltfjellet. Vinden som er ventet spås å bli enda kraftigere.

Ekstremværet «Ylva» står på trappene til Nord-Norge og er ventet å gi vindkast på opp mot 50 meter i sekundet, eller 180 kilometer i timen. I nord er vi fra før av godt kjent med de sesong-baserte stormene hvor vinden hovedsakelig treffer fra vest og sørvest.

Det spesielle med «Ylva»,er at det kommer med østavinden. Vakthavende meteorolog Gunnar Noer er bekymret for de kraftige vindkastene som er varslet.

– Det er mye vanligere med skader ved lavere vindhastigheter når vinden kommer fra øst. Det er fordi infrastrukturen er godt dimensjonert for de store stormene fra sørvest. Stormer som kommer med østavinden er mer sjelden og kan forvolde en god del skade når det først inntreffer, sier han.

I varselet skriver meteorologene at det blir stor fare for innstillinger av flyavganger, båter og annen transport. Broer og fjelloverganger kan bli stengt. Det kan være farlig å oppholde seg utendørs. Det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, strømnett og skog.

Venter «fjellbølger»

Når vinden blåser fra øst til vest, går den på tvers av fjellene. Om forholdene er riktige skaper dette noe som kalles «fjellbølger».

– Da slår vinden ned, ofte på lesiden av fjellene. I disse bølgene kan du får veldig sterke vindkast. Prognosene har antydet vindkast på opp mot 50 meter i sekundet. Det er godt over grensa til ekstremvær som ligger på 35 meter i sekundet, sier Noer.

Meteorologen forklarer at det er denne typen vindkast som vi tidligere har sett kan rive takene av hus og volde stor skade. Fjellbølgene er også kjent for å skape problemer for flytrafikken.

Hammerfest lufthavn

Fenomenet fjellbølger kan ofte gi sterk turbulens og være utfordrende for flytrafikken.

Foto: Allan Klo / NRK

– Når du passerer hastigheter på 35–40 meter per sekund får du skade på infrastruktur og bygninger. når den kommer opp i 50 meter i sekundet er det fare for både infrastruktur, trær og annet.

Kan bli kraftigere enn uværet i januar

Sist vi hadde uvær på høyde med det som ligger foran oss var i januar. Da opplevde flere som kjørte over Saltfjellet en slik vind de ikke hadde sett på over 30 år. Uværet i januar førte til flere stengte fjelloverganger.

Om det blir verre denne gangen kan ikke meteorologen svare på, men det vil utvilsomt lønne seg å feste løse gjenstander.

– Jeg tror nok det kommer til å bli mot mer vind nå, men det er veldig vanskelig å si. I januar var det 38 meter i sekundet vedvarende middelvind over Kvaløyfjelletfjellet. I fjellet nå har vi en styrke på 35 meter i sekundet, og det er varslet sterk storm utsatte steder.