Hopp til innhold

Utsetter rettssak hvor overgrepsoffer saksøker Tysfjord kommune

I november skulle overgrepsofferet «Liv» møte Tysfjord kommune i retten, hvor kvinnen i 30-årene vil kreve inntil flere millioner kroner i erstatning. Nå blir rettssaken utsatt i fire måneder.

Ofoten tingrett

I november skulle overgrepsofferet «Liv» møte Tysfjord kommune i Ofoten tingrett, hvor hun ville krevet inntil flere millioner kroner i erstatning. Hun mener også barnevernet burde ha overtatt omsorgen og beskyttet henne, etter at faren ble dømt for seksuelle overgrep.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Hun har sett frem til å få gjort unna rettssaken, så hun ble veldig skuffet over at saken måtte utsettes, sier kvinnens advokat Ingar Nikolaisen Kuoljok, som sammen med sin klient har brukt fire år på å forberede søksmålet mot Tysfjord kommune.

Den omfattende saken skulle startet i Ofoten tingrett 15. november. Nå er den utsatt til april.

– Årsaken er at sakkyndigerklæringen som to rettsoppnevnte psykologspesialister jobber med ikke blir ferdig til rettssaken. Derfor må hele saken utsettes, sier advokaten.

Sto fram i VG

Klienten hans, som ønsker å være anonym, var en av 11 kvinner og menn som fortalte sin historie i VG Helg om hvordan de i flere år ble utsatt for overgrep i Tysfjord.

Faren til «Liv» ble i 1993 dømt til fire år og seks måneders fengsel for overgrep mot datteren. «Liv» fortalte til avisen at hun ble fritt vilt for menn i hjembygda etter at den overgrepsdømte faren ble dømt og sendt i fengsel.

Advokat Ingar Nikolaisen-Kuoljok vil ha saka opp i en høyere rettsinstans

Siden 2012 har advokat Ingar Nikolaisen Kuoljok sammen med sin klient forberedt søksmålet mot Tysfjord kommune. Han mener å kunne dokumentere at hjelpeapparatet i hjemkommunen sviktet «Liv».

Foto: Sander Andersen / NRK

– Da ble hun utsatt for nye overgrep, sier advokat Ingar Nikolaisen Kuoljok.

– Grovt uaktsomt

Kvinnen mener hun ble utsatt for psykiske skader i oppveksten, som følge av overgrep og omsorgssvikt. Hun hevder seg utsatt for psykiske skader i oppveksten, som følge av overgrep og omsorgssvikt, og krever inntil flere millioner kroner i erstatning.

– Barnevernet i Tysfjord unnlot å overta omsorgen og ta henne ut av hjemmet og området hun levde i. Hun var med andre ord ubeskyttet i tenårene sine. Etter vår mening kunne ikke barnevernet unnlatt å gjøre noe på bakgrunn av opplysningene de hadde. Vi mener dette er grovt uaktsomt, sier advokaten.

Det er en omfattende dokumentasjon i saken som kommer opp for retten, i tillegg til parts- og vitneforklaringer.

– Uheldig

Kommunen avviser både erstatningsansvar og at det fantes grunnlag for en omsorgsovertakelse. Advokat Roald Angell, som representerer Tysfjord kommune, mener det er uheldig at saken utsettes i fire måneder.

– Det er uheldig for begge parter at saken ikke kommer opp nå. Vi har brukt tid på å forberede oss, sier Angell til NRK.

Etterforsker overgrep

Tysfjord-saken har når utviklet seg til å bli en av de mest omfattende overgrepssakene i norsk historie. Politiet i Nordland har så langt innledet etterforskning i 31 overgrepssaker i Tysfjord.

Det stadig økende omfanget av saken gjør at politiet har foreløpig ansatt tre nye personer, for å dekke opp for de 15 etterforskerne som jobber med Tysfjord-saken. Politiet har også fått tilført sentrale midler og bistand fra Kripos for å komme til bunns i saken.