NRK Meny
Normal

Utelukker ikke at antallet overgrepssaker vil øke

Antallet saker politiet etterforsker i forbindelse med overgrepene i Tysfjord har økt fra 11 i juni til 31 i september, og det er ikke umulig at det blir flere: – Flere innblandes etter hvert som avhørene gjennomføres, sier politiadvokat Jorild Steindal.

Jorild Steindal

Politiadvokat Jorild Stordal utelukker ikke at antallet overgrepssaker vil fortsette å øke etter hvert som avhørene fortsetter.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell

Saken som begynte med at 11 kvinner og menn fra Tysfjord stod frem i VG om overgrep de skal ha blitt utsatt for, har når utviklet seg til å bli en av de mest omfattende overgrepssakene i norsk historie.

– Det er en svært omfattende sak ettersom den byr på mange utfordringer i forhold til at det er snakk om mange personer og en lang tidsperiode, sier politiadvokat Jorild Steindal til NRK.

I august kunne politiet informere om at tallet som i juni lå på 11 hadde steget til 22 innen august - og tidligere denne uken ble det kjent at det nå er opprettet etterforskning i 31 saker.

Ofrene skal ha blitt misbrukt av flere

Ifølge politiadvokaten skyldes dette ny informasjon som dukker opp etter hvert som avhørene gjennomføres.

– Det som skiller denne saken fra andre saker er at når vi avhører en fornærmet, så kommer det ofte frem informasjon om at denne personen har blitt misbrukt av flere, forteller Steindal.

Dermed er det ikke umulig at antall overgrepssaker som i dag ligger på 31, vil stige ytterligere i den kommende tiden.

– For det første kan det være at flere fornærmede henvender seg eller vi kan få tips om overgrep. Vi planlegger også forebyggende, oppsøkende virksomhet som igjen kan generere flere saker.

Utfordrende

Ifølge Steindal har etterforskningen hittil bydd på utfordringer, hovedsakelig fordi mange av overgrepene strekker seg tilbake til 50-tallet.

– Det er en utfordring å jobbe med saker der ting har ligget langt tilbake i tid, fordi det blir vanskelig å sjekke opp og verifisere påstander. Saker fra 50-tallet vil jo foreldes, men vi må jo fortsatt registrere dem, sier Steindal.

Det stadig økende omfanget av saken gjør at politiet har foreløpig ansatt tre nye personer, for å dekke opp for de femten etterforskerne som jobber med Tysfjord-saken. Politiet har også fått tilført sentrale midler for å komme til bunns i saken.

– Det er mange involvert i serien av overgrepene, og da blir det naturligvis en krevende prosess for oss, sier Steindal.