NRK Meny
Normal

Uten frivillige får ikke flyktningene såpe og tannkrem

Asylsøkerne mangler nødvendige hygieneartikler som såpe, sjampo og tannkrem. Hittil har akuttmottakene gitt asylsøkerne kun det mest nødvendige for å kunne leve, men nå skal de få 16 kroner om dagen.

Tore Wensberg

FRIVILLIG: Daglig leder ved Bodøsjøen camping Tore Wensberg, gir asylsøkere nødvendige hygieneartikler som han har fått fra Røde Kors.

Foto: Martin Steinholt

Vi mangler ting som barberskum, tannkrem og håndsåpe, forteller en anonym kvinne fra Syria som NRK møter på et akuttmottak i Bodø.

Av hensyn til sikkerheten for resten av familien i Syria, ønsker hun å holde seg anonym.

– Hvis det hadde vært mulig å få en liten sum penger, kunne vi kjøpt dette selv. Mennesker har forskjellig behov, mener hun.

Frivillige tar ansvar

Kontrakten som akuttmottakene har med norske myndigheter innebærer å gi tak over hodet, mat, bleier og sanitetsartikler til kvinner. Nå reagerer Røde Kors på at utlevering av nødvendige hygieneartikler er overlatt helt til frivillige.

– Problemet er at ingen har ansvar for dem. Mottakene har ikke ansvaret og disse menneskene har ikke penger. Da er det frivilligheten som gjøre noe med denne situasjonen, sier Tone Magnussen fra Bodø Røde Kors.

Ikke prioritert

Før det store antallet asylsøkere begynte å komme i høst, har ikke UDI hatt akuttinnkvarteringer. En pengeordning er derfor ikke blitt prioritert.

I utgangspunktet skal penger utbetales først når asylsøkerne er i vanlige mottak. Før det store antallet asylsøkere begynte å komme i høst har vi ikke hatt akuttinnkvarteringer. Akuttstedene skulle være høyst midlertidige stoppesteder før asylsøkerne ble flyttet til mottak, men dessverre har mange blitt boende i akuttinnkvarteringer lenge, sier John Olav Kroken fra Utlendingsdirektoratet.

Skal få 16 kroner om dagen

– Frivillige organisasjoner mener UDI forventer at de skal stille opp og at private stiller opp ved å kjøpe inn for eksempel hygieneartikler som våtservietter til babyer, morsmelkerstatning, deodorant, såpe og så videre. Hva sier dere til den kritikken?

Vi setter stor pris på innsatsen og hjelpen fra frivillige organisasjoner, men vi forventer ikke at frivillige skal stå for innkjøp.

– Hvordan tenker dere å løse dette?

I utgangspunktet skal penger utbetales først når asylsøkerne er i vanlige mottak, men siden ventetiden dessverre har blitt lang for mange i akuttinnkvarteringene, vil vi starte med pengeutbetalinger også her. Dette vil utgjøre cirka 16 kroner daglig per person.