- Våpen, hasj og naiv ungdom

Lokale ungdommer fikk utdelt Hells Angels-effekter, da MC-klubben Turnout hadde fest i helgen. Men et sentralt Turnout-medlem avviser at de vil inn i Hells Angels.

Video 4485ac8e-8d75-442a-9ec1-2e464c6d43ce.png

HA-BESLAG

To beslaglagte våpen og funn av over 250 gram hasj er resultatet av politiets storaksjon mot MC-klubben Turnout på Fauske den siste uka.

Politiet er også bekymret for at det ble delt ut store mengder Hells-Angels effekter på helgas jubileumsfest.

– Dette er ren propaganda. Jeg tror ikke ungdommene vet hva dette innebærer. Klubben har nok benyttet seg av noen litt naive personer, sier lensmann på Fauske, Petter Grønås.

Bekymrede foreldre

Politiet forteller at de fikk melding fra bekymrede foreldre, og observerte selv i løpet av helgen flere ungdom med T-skjorter med påskriften «Support 81», en melding om signaliserer støtte til Hells Angels (HA).

– Etter helga ble vi kontaktet av en mor som var bekymret for datteren som hadde fått en sånn T-skjorte. Hun ble selvfølgelig bekymret, men datteren så ikke noe problem. Det sier litt om utfordringene vi står overfor. De unge synes sikkert dette er spennende, sier Grønås.

Under jubileumsfesten til Turnout, som hadde flere hundre deltagere, registrerte politiet, foruten Hells Angels-medlemmer, 11 klubber som sympatiserer med den kriminelt belastede MC-klubben. I tillegg var en rekke lokale ungdom i alderen 18 til 25 år invitert.

Turnout split

Det var flere ungdommer mellom 18 og25 år til stede da Turnout feiret 20-årsjubiluem. Storparten av ungdommen var jenter.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Flere HA-medlemmer

Politifolk på Fauske

Petter Grønås liker dårlig at flere lokale ungdom på Fauske ble observert med Hells Angels-effekter.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

I dag holdt politiet pressekonferanse for å fortelle om arbeidet knyttet opp mot MC-klubben denne helgen. Politiet på Fauske holdt Turnout under bevoktning fra fredag til søndag.

I klubbens lokaler ble det feiret med flere hundre gjester. Blant disse, mange lokale ungdommer, Hells Angels-medlemmer og MC-klubber med tilknytning til Hells Angels.

Det ble det observert 14 ulike MC-klubber på festen. 11 av disse skal ifølge politiet være HA-sympatisører.

NRK har i flere dager forsøkt å få Turnout i tale, uten resultat. Et sentralt medlem sender derimot en tekstmelding der han avviser at Turnout forsøker å bli medlem av Hells Angels.

Tekstmelding fra Turnout-medlem

PÅ FEILSPOR: Turnout mener selv politiet er på villspor når de mistenker klubben får å ha tanker om å knytte nærere bånd med Hells Angels.

Foto: NRK

Våpen og narkotikabeslag

Men dette svaret beroliger ikke politiet, som i tillegg er bekymret over at lokale ungdommer ferdes i det som viser seg å være et belastet miljø. En kartlegging viser at nesten alle medlemmene i Turnout har vært straffedømt. Også i løpet av den siste tiden har politiet siktet enkelte medlemmer.

– I løpet av de to siste ukene er tre siktet for brudd på narkotikalovgivningen. En av dem er siktet for oppbevaring av i alt 255 gram hasj. Hos den ene er det også siktet og beslagslagt ulovlig våpen, orienterte Grønås i dag.

Flest jenter

Av den lokale ungdommen var de fleste mellom 18 og 25 år, og hovedvekten var jenter. I Turnouts lokaler hevder politiet at det både ble solgt og delt ut HA-effekter til gjestene. En banner med «Support 81» hang også over inngangsdøra til klubbens lokaler.

Selv hevder imidlertid Turnout at de ikke er støtteklubb for Hells Angels.

Video UNGE MOTORSYKKELRYPER PÅ FEST

– 9 av 12 straffedømt

At politiet følger Turnout tett er ikke tilfeldig. 9 av de 12 medlemmene i klubben er tidligere straffedømt.

I ukene før helgens aksjon ble det funnet og beslaglagt våpen hos to av medlemmene i klubben, mens tre av medlemmene er siktet for brudd på narkotikalovgivningen, en av dem for å ha oppbevart 225 gram hasj.

I tillegg skal Turnout har bedrevet ulovlig alkoholservering og krevd inngangspenger til tross for at det ikke var søkt om tillatelse.

– Bekymret over HA-tilknytning

Lensmann Grønås ser foreløpig ingen tegn til at Turnout har blitt en støtteklubb for Hells Angels. Han liker likevel utviklingen svært dårlig.

– Problemet med Turnout er at de har feil venner. Frem til nå har vi hatt inntrykk av at det bare er enkeltmedlemmer som har støttet HA, men nå har vi et litt annet inntrykk, sier han.