– Bestemor må ikke vite at jeg er her

Lokale ungdommer var med på feiringen av 20-årsjubileet til Turnout MC på Fauske, sammen med medlemmer fra Hells Angels. Politiet frykter klubben skal etablere seg i området.

Flere Hells Angels-medlemmer var til stede da motorsykkelklubben Turnout MC fra Fauske feiret sitt 20-årsjubileum lørdag kveld.

Politiet hadde festområdet under oppsyn gjennom hele kvelden og natta, og sjekket identifikasjon på alle personer som kom til og fra klubblokalet.

– Vi registrerte hvilke gjester som var her, og så får vi bruke informasjonen vi har skaffet oss, til å analysere deler av motorsykkelmiljøet, sier lensmann Petter Grønås.

Ikke tatt opp enda

Det har på forhånd vært spekulert i om festen skulle markere at Turnout MC tas opp som Hells Angels-medlemmer. Lensmannen mener det ikke er noe som tyder på at det har skjedd i helga.

– Vi har ikke fått noe slikt bekreftet, og Turnout-skiltet står på bygningen fremdeles, sier Grønås, som allikevel frykter det vil bli realiteten i fremtiden.

– Vi har registrert at de har hengt opp bannere med Support 81. Det er et tydelig signal om at Hells Angels er noen av deres beste venner, så får vi se hvordan vi skal tolke signalene videre, sier Petter Grønås.

Turnout MC

Politiet sjekket identiteten til alle som skulle inn på området.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Lokale festdeltakere

Også flere titalls lokale ungdommer var invitert til festen. Flere av dem var bekymret over å bli identifisert som festdeltakere.

– Bestemor må ikke vite at jeg er her, sa en kvinne i 20-årsalderen som NRKs reporter var i kontakt med.

SE VIDEO:

Video UNGE MOTORSYKKELRYPER PÅ FEST

UNGE MOTORSYKKELRYPER PÅ FEST

Klokken 23.00 fyrte MC-klubben opp fyrverkeri. Dette var på forhånd klarert med politiet. Festen dabbet av i totiden natt til søndag. Politiet dro fra stedet klokken tre.

– Vil bli hverdagen

Petter Grønås tror motorsykkelklubbene synes den tette oppfølgingen fra politiet var ubehagelig.

– Slike miljø ønsker å operere uten at noen overvåker dem, så det synes de sikkert ikke noe om. Skal de fortsette å eksistere i Salten vil det være hverdagen deres, sier Grønås.

Nå skal politiet gå igjennom de opplysningene de har fått i løpet av helgen for å se hvordan de skal legge opp strategien videre.

– Det er behov for en tett oppfølging og en nøye overvåkning av miljøet, mener lensmannen.

Turnout fyrverkeri

Turnout MC feiret seg selv med fyrverkeri, som på forhånd var klarert med politiet.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Strategisk plassert

Fauske er et knutepunkt i Nord-Norge, og Grønås tror dette er årsaken til at Hells Angels nå viser så stor interesse for motorsykkelmiljøet i kommunen.

– Fauske er strategisk plassert i forhold til klubbene og aktiviteten ellers i MC-Norge, sier han.

Han bekrefter at politiet på Fauske har hatt kontakt med andre politienheter for å forberede seg til helgas begivenheter.

– Å jobbe opp mot MC-miljøet er ikke noen soloprestasjon. For å komme oss videre er vi avhengige av de erfaringene andre sitter med, og de har vi åpenbart brukt til arbeidet vi har foretatt i helga, mener lensmann Petter Grønås.

Se video:

Video Turnout MC

Innsatsleder i Salten politidistrikt, Remi Johansen forteller hva som har skjedd i løpet av kvelden.