Nyfødt kalv tyvslaktet: – Det er grotesk og grusomt

Det var et sjokkerende syn som møtte bonde Knut-Inge Johansen da han skulle se til kyrne sine på beite. – At noen kan ta livet av en nyfødt kalv på denne måten, trodde jeg aldri jeg skulle oppleve, sier han.

Knut-Inge Johansen med død kalv

Kalven, som var under et døgn gammel, hadde fått skåret ut tunga. – Dette er alt annet enn humant, sier bonde Knut-Inge Johansen.

Foto: Privat

Knut-Inge Johansen sammen med skotsk høylandsfe

Knut-Inge Johansen er daglig innom beitet.

Foto: Privat

Torsdag formiddag var bonden ute for å se til et tjuetalls kyr av rasen skotsk høylandsfe som var ute på beite i Opplia i Misvær, ikke langt fra Bodø.

Innenfor gjerdet fant han rester av en nyfødt kalv slaktet på spesielt og makabert vis.

– Dette var den første kalven i år, og den var født dagen før. Det eneste som lå igjen var hodet, nakkeskinnet og forføttene, sier Johansen til NRK.no.

Slaktet på spesiell måte

Kalven, som var under et døgn gammel, hadde fått skåret ut tunga og restene bærer preg av rituell slakting. Alle innvoller er fjernet og kuttene er utført med kyndig hånd.

– Det tok litt tid før jeg skjønte at det var snakk om et slakt. Slakt skal gjøres på en human måte. Dette er alt annet enn humant, sier bonden.

Kyrne, som er av en moskuslignende rase, går ute hele året og Knut-Inge Johansen er daglig innom for å fôre og se til kyrne og kalvene. Det har han gjort i fire år.

– Men jeg trodde aldri jeg skulle oppleve dette. Som bonde ser man litt av hvert, men å ta livet av en nyfødt kalv på denne måten, trodde jeg nesten ikke på.

Så bilspor i snøen

Bilspor ut fra området og fotspor i snøen tyder på at det er mennesker som har tatt liv at dyret. Bonden mener slaktingen må ha skjedd onsdag kveld.

– Jeg så med en gang at det hadde vært en bil i området. Jeg så også fotspor som tydet på at noen hadde tatt seg over gjerdet. Da jeg så blodspor, skjønte jeg at noe galt hadde skjedd. Det var mye blod, sannsynligvis har de hatt en lang og skarp kniv.

Johansen ringte politiet med en gang, men uten annet enn bil- og fotspor har de lite å gå etter. Derfor ønsker bonden at folk skal si ifra hvis de har observert en bil.

Frykter at det skal skje igjen

Han og kona Kathrin Johansen har 20 kyr som står klar for kalving, og nå frykter de at flere kalver skal bli slaktet.

– Det er så grotesk og grusomt. Det er helt feil når mennesker skal begynne å være rovdyr på denne måten.

– Vi føler oss utrygge når folk kan gjøre slik uten respekt for liv. Vi er helt satt ut av ondskapen som er vist her.

Knut-Inge Johansen sammen med kyrne

Kyrne, som er av en moskuslignende rase, går ute hele året.

Foto: Privat