Disse slukene er brukt til å fange sauer

– Dyremishandling, sier sauebonden. Politiet ber om tips etter omfattende tyvslakt av sauer.

Sluker

Disse slukene har Olav Sævereid plukket ut av pelsen på to av sauene sine.

Foto: Henriette Vika

– Vi er flere sauebønder som har dette problemet. Naboen min har funnet store sluker, nærmest pilker. De må ha fått dem i ulla ved at noen har kastet etter dem. Sauene går ikke ved sjøen eller i nærheten av fiskeredskaper. Det er noen som har forsøkt å fange dem ved hjelp av sluk.

Det sier Olav Sævereid, som er sauebonde i Tungesvik i Etne. Han forteller at han i fjor mistet flere dyr som bare forsvant sporløst.

– Når jeg nå igjen finner sluker med kraftigere tau i, da et det helt klart at det er noen som har vært på jakt etter pinnekjøtt til jul, sier han.

– Dyremishandling

– Jeg synes det er tragisk. Dette er snakk om dyremishandling. Sauer er flokkdyr. Hvis en kaster redskaper ut i flokken, har en stor sjanse for å få på dyret. de to som jeg har funnet, og tatt bilde av, har slitnet av, sier han.

Sauer

Sauene til Olav Sævereid er såkalte villsauer. nå vil han sette opp viltkamera for å beskytte dem mot tyvslakting.

Foto: Henriette Vika

Han vet ikke hvordan dyrene som fanges på denne måten blir slaktet. Han vet heller ikke hvem som står bak.

Hvis det er noen som det står så dårlig til med, så får de heller ta kontakt med, så skal de få et lam som er ferdig slaktet på et slaktehus, og ikke pint i hjel, sier Sævereid til NRK.

Politiet ber folk tipse om tyvslakting

Operasjonsleder Svein Roald Vikse i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt bekrefter at politiet kjenner til at sauer på beite på denne måten fanges for å bli tyvslaktet. Slukene som kastes blir hengene i saueulla og tyvene bruker rep til å trekke sauene til seg.

– Vi ber folk om være flinkere til å tipse oss om slike saker, sier Vikse.

Sævereid har anmeldt saken til politiet.

– Det har vært sett biler der som ikke hører hjemme i området flere ganger. Nå vil jeg sette opp viltkameraer på strategiske plasser, for eventuelt å¨få bilder av vedkommende, sier han.

Tyvslaktingen i dette området er omfattende. Olav Sævereide forteller at han har funnet mist ett slaktet lam, der halve dyret ligger igjen.

– Jeg snakket akkurat i dag med en bonde som forteller at han mangler tretten dyr. En annen nabo mangler sju, åtte dyr. Han har gått i fjellet og leitet og finner ikke en klauv etter dem, sier Sævereide.