Krever erstatning for tyvslaktet elg

Den hemmelige jaktturen kan bli dyr for en finnmarking. Mannen risikerer nemlig å måtte betale 13.331 kroner i erstatning til kommunen.

Skjøt elg, poserte og ble tatt av politiet

Dette er mannen som skjøt to elger i Tanadalen i januar 2010. Bildet er tatt av kvinnen som var med på tyvslaktingen.

Foto: Privat/utlånt av politiet/avisen Ságat

Svein Ottar Helander

Avdelingsleder Svein Ottar Helander i Tana kommune.

Foto: Ságat

– Årsaken er ganske enkel. Loven definerer hjortevilt som er felt ulovlig, som kommunens eiendom. Her har noen stjålet denne eiendommen er det derfor naturlig å fremme et erstatningskrav, sier avdelingsleder Svein Ottar Helander i Tana kommune til NRK.

I tillegg til erstatningskravet fra kommunen, kan det bli kraftige bøter eller fengsel dersom finnmarkingene blir dømt i retten.

Tok bilder fra tyvslaktingen

Finnmarkingen og hans kvinnelige jaktkamerat angrer nok bittert på at de poserte foran elgene de skjøt 17. januar 2010 i Tanadalen.

Bildene som ble funnet i kameratet deres, er nemlig politiets beste bevis på tyvslakting.

– Saken er ferdig etterforsket, men det er foreløpig ikke tatt ut tiltalte, forteller politiadvokat Jens Bernhard Herstad ved Øst-Finnmark politidistrikt til NRK.

Politiet fikk tips om mulig tyvslakting, og pågrep personene samme ettermiddag. I avhør erkjente begge de faktiske forholdene.

280 kilo hundemat

Ifølge avdelingsleder Svein Ottar Helander i Tana kommune er det tidligere ikke fremmet lignende erstatningskrav.

– Det er første gang vi får en slik henvendelse fra politiet hvor de ber oss vurdere om vi skal fremmet krav, forteller han til NRK.

Tana kommune har beregnet kiloprisen etter gebyrene som er fastsatt. De kommunale fallviltsatsene var kr 47,61. Elgene som ble skutt, veide tilsammen 280 kilo.

– Dermed krever vi 13.331 kr i erstatning. Vi kunne imidlertid ha fått 33.600 kr hvis kjøttet ble solgt på det åpne markedet, men det var ikke mulig. Kjøttet ble ikke kontrollert og stemplet av veterinær, og det ble derfor til hundefór, sier avdelingsleder Helander i Tana kommune.