Hopp til innhold

Turist: – Hvem slår på nordlyset?

Er midnattsola den samme sola som skinner om dagen? Går det isbjørn og rein i gaten? Er det noen som skrur på fossene i Geirangerfjorden?

Nordlys over Landegode

VERDEN VAKRESTE LYS: Men hvem slår det av og på, lurer turistene på...

Foto: Ken Ole Vian

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Midnattsol

FINNES DET TO SOLER I NORD-NORGE?:Mange blir nok skuffet når den mye omtalte midnattsola er den samme sola som skinner om dagen.

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Dette er noen av de svært underlige spørsmålene som reiselivsnæringa må svare på fra de mange turistene som tar turen innom vårt langstrakte land. Og mange av de utenlandske turistene har nok litt for store forventninger når de kommer til Norge.

For et par år siden fikk Hurtigruten en klage fra en amerikansk turist som hadde tatt en tur opp langs kysten av Norge, men da reisen var unnagjort og svært skuffet over den mye omtalte midnattsola, som overhodet ikke stod til forventingene.

– Han klagde til Hurtigruten, men klagen ble ikke etterkommet, han hadde nok oppfattet det som at man snakket om midnattsola som ei anna sol enn den som skinner om dagen, sier kommunikasjonsrådgiver i Hurtigruten, Ragar Norum.

– Hjelper tørrfisk mot vampyrer?

Tørrfisk

SKREMMER VEKK VAMPYRER: Lukta av tørrfisk kan nok skremme vekk tandre neser, men informatør Nina Eriksdatter har ikke hørt om at vampyrene ikke liker tørrfisk.

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

– Hvor bor trollene? Fisker dere tørrfisken som den er? Er det en slags mumiefisk som er tørr fra før? Har tørrfisk samme virkning mot vampyrer som med hvitløk, fikk jeg spørsmål om, fordi den stinket sånn. Er det sant at dere legger den frampå bilene for å holde fluene unna?

Nina Eriksdatter jobber som informatør ved turistinformasjon på Vestvågøy i Lofoten. Hun opplever de underligste spørsmål, og det er gjerne cruiseturistene som stiller de noen ganger litt dumme spørsmålene.

– De har liksom ikke reist hit selv, de sitter på en båt og blir fraktet fra plass til plass i Norge, også hører eller leser de ting, som de tar for gitt, sier Nina.

– Maler dere rorbuene med fiskeblod?

Det sies at en god latter forlenger livet, og Nina ser ikke bort fra at de en gang

Rorbu på Reine, Lofoten

MALT MED FISKEBLOD?: Da en turist oppdaget ei blå rorbu, kom han til turistinformasjonen for å spørre hvor de fikk tak i blått fiskeblod, for han hadde hørt at de røde var malt med rødt fiskeblod.

Foto: Eva Berget / NRK

kommer til å gi ut en gullkornbok, med sitater fra turistene.

– Og i dag fikk jeg spørsmål om en som hadde hørt at for å få rorbuene rød, så brukte vi fiskeblod. Også hadde han sett ei blå rorbu, så han lurte på om det var en spesiell fisk som hadde blå blodfarge...

– Hva svarer du på det?

– Noen ganger så må man jo bare flire og si at, dere har nok misforstått litt. Eller, vi bruker jo av og til å spille litt på det, så jeg sa faktisk til han som spurte om vi hadde en blå fisk, at ja de kongelige fiskene, vi får de direkte fra slottet... Da stod han stille ei stund og grunnet på det, men så fant han ut at jeg måtte tulle med ham.

– Hvem slår på nordlyset?

Også på hurtigruteskipet «Nordnorge» får servitørene Tina Mandal, Ruth Coates og Elisabeth Jusnes, mange ulogiske spørsmål fra gjestene.

Servitører

ULOGISKE SPØRSMÅL: Servitørene på hurtigruteskipet «Nordnorge» mener de underlige spørsmålene og artige henvendelsene fra turistene er med å gjøre hverdagen litt morsommere.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

– Har dere ei lang ledning som dere får strøm gjennom? Hvor går denne trappa, opp eller ned? Hvem slår på nordlyset? Hvem skrur på fossene i Geirangerfjorden?

Jentene har jobbet flere sesonger på hurtigruta. Og uten å ha et ønske om å henge ut noen spesielle, så er det spesielt amerikanerne som stiller de dummeste spørsmålene.

– Tyskland er jo den største gruppa vår, men spesielt amerikanerne og franskmenn da, ellers er det ganske jevnt over, sier Elisabeth Jusnes.

Forstår ikke avstandene

På turistinformasjonen har de også noen gode historier, men i de aller fleste tilfellene er det turister som ikke forstår avstandene i Norge. De har fått spørsmål om de kan ta en snar dagstur til Svalbard, eller reise fra Bodø til Lofoten og Nordkapp på to dager.

Engelskmenn

BLE OVERRASKET OVER AVSTANDENE: De to engelsmennene Sam Pearce og Mike Pugh trodde ikke det var langt å gå fra Bodø til nabokommunen Beiarn, men da de fikk vite om avstandene, så skaffet de seg skyss.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

En av de som fikk merke de lange avstandene var engelske Sam Pearce og Mike Pugh. De hadde opprinnelig tenkt å gå fra Bodø til en jazzfestival i nabokommunen Beiarn. Det var helt til de fikk opplyst at det var over 100 kilometer og 22 timer å gå.

– Jeg har sett på kartet nå, og det er litt lengre enn det jeg trodde. Men vi fant ut at vi ikke skal gå likevel, vi får skyss fra flyplassen, sier Sam.

– Kolliderer dere med hval og ubåter?

– Det er ikke alle som er like vant med å reise med båt, for eksempel de passasjerene som er litt bekymret for hvor ofte vi kolliderer med hval og ubåter som er i farvannet. Og det har altså ikke hendt oss, konstaterer reiseleder Svein Kjenner på MS Nordnorge.

De tar de underlige spørsmålene med godt humør. De små misforståelsene og til

Reiseleder

KOLLIDERER DERE MED HVAL?: Reiseleder Svein Kjenner får mange rare spørsmål.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

tider dummer spørsmålene er det som holder humøret oppe i en travel hverdag, ifølge servitørene ombord:

– De fleste gjestene våre er jo kjempehyggelig og er veldig koselig, men det er jo slike artige historier man sitter og prater om når man har lunsj. Man lever lenge på dem, hvis der er tunge dager, så sitter vi å prater om umulige gjester eller artige historier, sier Elisabeth Jusnes.

Og for ordens skyld, det har det ikke vært registrert noen isbjørn i Nord-Norge de siste årene, men rein er ganske vanlig i gatene og hagene både i Hammerfest og på kirkegårdene i Tromsø.

Og dersom du har en god historie, eller har funnet ut hvor trollene holder til, så legg gjerne inn en kommentar under!

Gullkorn

ER SALTSTRAUMEN EN VIRVELVIND?: I Norge har svenskevitser vært en slager, men kanskje var bare denne svensken som henvendte seg til Bodø turistinformasjon litt uheldig med ordvalget?

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.