Hopp til innhold

Hyperallergiske Siv (23) fikk allergisjokk av pizzabuffet – måtte sendes til sykehus i helikopter

Siv Bjørnarsdatter Olsen mener restauranten burde gitt beskjed om at det kunne være sopp eller ananas i pizzaen. Driftslederen i restauranten mener allergikeren selv burde vært mer oppmerksom.

Illustrasjonsfoto

Fikk allergisk reaksjon: Siv Bjørnarsdatter Olsen (23), mener restauranten burde informert henne bedre. Bildet er ikke tatt fra Herøy Brygge.

Foto: (cc) flickr.com/twohungrydudes / Privat (innfelt)

Olsen er svært allergisk mot sopp og ananas. Etter et besøk på Herøy Brygge i Herøy fikk hun en kraftig allergisk reaksjon, etter å ha spist av pizzabuffeen.

– Det hovnet opp i luftveiene mine, og jeg fryktet for livet mitt.

Sliter med ujevn hjerterytme

23-åringen sier til NRK at hun spurte Herøy Brygge spesifikt om maten inneholdt sopp eller ananas. Siv hevder hun fikk beskjed om at flere av pizzaene på buffeen ikke inneholdt dette.

– Jeg spurte om de hadde pizza uten sopp og ananas, og de pekte ut pizzaene uten dette. 10 minutter etter fikk jeg en kraftig allergisk reaksjon, og måtte fraktes med helikopter til sykehus.

Siden allergireaksjonen 3. juni har Olsen slitt med ujevn hjerterytme, og er fortsatt ikke tilbake i jobb.

Herøy Brygge: – Hennes ansvar

Driftsleder Elisa Thoresen ved Herøy Brygge tar ikke selvkritikk for den allergiske reaksjonen.

– Dersom hun er hyperallergiker er det hennes ansvar å informere oss. Det er innlysende at det i en pizzabuffet vil kunne forekomme rester av sopp og ananas. Vi hadde 100 ungdommer som gjester den dagen, og buffeen var klar når de kom. Selvfølgelig kan de ha brukt samme kniv på flere pizzaer.

Thoresen mener også at Olsen burde hatt medisin med seg til restauranten.

– På en buffet som dette har vi ingen kontroll på om det kan være spor av sopp eller ananas i pizzaen.

Olsen sier hun har medisin, men at hun ikke hadde denne med seg. Hun sier også at hun ga beskjed til restauranten om at hun var svært allergisk.

Astma- og allergiforbundet: – Kan være sporer

Ansvarlig for produktmerking Pernille Brodahl i Astma- og allergiforbundet sier slike saker kan være vanskelig.

– Det kan være sporer av det du er allergisk mot, noe som er vanskelig for restaurantene å kontrollere, spesielt når mange retter står ved siden av hverandre.

Restauranten har samtidig en del plikter. I matinformasjonsordningen står det at «det heretter blir obligatorisk å informere kundene om ingredienser i maten som kan forårsake overfølsomhetsreaksjoner». Ifølge regelverket er det 14 allergener som det eksplisitt skal informeres om, men verken sopp eller ananas er innenfor de 14 allergenene.

Thoresen sier restauranten følger forskriftene fra matinformasjonsordningen.

Vurderer å gå til sak

Olsen vurderer nå å gå til sak mot Herøy Brygge.

– Jeg kan ikke leve som jeg gjorde før. Egentlig skulle jeg begynne i en ny jobb på Gran Canaria, den har jeg måttet takke nei til.

Thoresen synes det er synd at saken er gått såpass langt.

– Det er en trist hendelse. Går hun til sak får vi ta det derfra. Vi har i hvert fall en veldig god sak, sier hun.