Hyperallergiske Victoria: – De la nøtter i hetta mi

Victoria (17) opplevde at hennes medelever ikke tok hensyn til hennes ekstreme lidelse. Flere og flere nordmenn utvikler alvorlige allergier, og nå vil Astma- og allergiforbundet at skoler skal kunne totalforby nøtter på skoler med alvorlige allergiproblemer.

Personer med ekstrem allergi møter lite forståelse i samfunnet, men få forstår hvor alvorlig det faktisk er.
17-åringen Victoria er så allergisk, at det ikke skal mer enn en åpen nøttepose for å utløse en kraftig reaksjon.

To ganger har Victoria Elvemo opplevd livstruende allergiske reaksjoner, hvor hun har hovnet opp til det punktet hvor hun ikke har fått puste, besvimt, for deretter å våkne på sykehuset dagen etter.

Stadig flere nordmenn får ekstrem allergi, og det er særlig barn og unge voksne som rammes. For noen kan et forbud være livreddende.

– Hvis noen åpner en pose med nøtter kjenner jeg først at jeg blir varm i ansiktet, deretter hovner jeg opp i halsen slik at jeg ikke får puste, sier Victoria Elvemo til NRK.

17-åringen fra Bodø kan havne i livsfare om hun i det hele tatt oppholder seg i nærheten av sitrusfrukter eller nøtter. Bare støvet kan utløse en reaksjon hos Elvemo, som har levd med den alvorlige allergien hele livet.

Økning i antall mennesker med allergi

Og symptomene på allergien går ikke over av seg selv. Når kroppen først har begynt å produsere antistoffer er det i verste fall bare to ting som kan redde henne.

– Jeg har hyperanafylaktisk nøtteallergi. Det innebærer at jeg får anafylaktiske sjokk når jeg er rundt nøtter, altså at jeg ikke får puste. Da trenger jeg en adrenalinsprøyte for å holde luftveiene mine åpne, og videre legehjelp, sier Elvemo.

To ganger har Victoria Elvemo opplevd livstruende allergiske reaksjoner, hvor hun har hovnet opp til det punktet hvor hun ikke har fått puste, besvimt, for deretter å våkne på sykehuset dagen etter.

Hun har også hatt mindre anfall flere ganger. Men det er ikke alltid like lett for barn og unge å respektere folk med alvorlige allergier.

– Det er alltid noen som må gjøre opprør mot reglene for å tøffe seg. Elevene kunne ta med seg poser med nøtter, og da måtte jeg jo bare dra hjem, sier Elvemo, som legger til:

– Og da jeg var mindre la noen nøtter i hetta mi.

Vil forby nøtter

Helle Grøttum i Norges asma- og allergiforbund

Helle Grøttum i Astma- og Allergiforbundet mener at noen har større problemer enn andre med å vise hensyn når det kommer til matvareallergikere.

Fagsjefen for matallergier i Norges Astma- og Allergiforbund, Helle Grøttum, mener flere skoler bør vise mer forståelse for situasjonen til elever med ekstreme allergier.

– Hvis man har svært alvorlig allergiske barn, er det ofte lettere å håndtere et klart forbud enn at det er lov å spise i noen klasserom, men ikke andre. Respekt er enklere hvis man har et totalforbud, sier Grøttum.

Nøtteallergi er en av typene matallergi som kan gi en svært alvorlig reaksjon av en veldig liten mengde. Det er snakk om en smule, eller en støvpartikkel av nøtt i lufta.

– Hvis barn med alvorlig nøtte- eller peanøttallergi blir utsatt for dette kan de få en så alvorlig allergisk reaksjon at det kan være livstruende. I tilfeller ved så allergiske barn på skole eller barnehage er det enklere å ha nøttefritt miljø, sier hun.

– Dette gjelder naturligvis ikke alle skoler, men når man han svært alvorlig allergiske folk. Hensynet varierer fra skole til skole, av og til ser vi at noen har vanskeligere for å ta hensyn, sier hun til NRK.

Økende problem

Ifølge en rapport av seniorforsker Ellen Namork ved Folkehelseinstituttet, er det stadig flere som sliter med allergier. Her kommer det frem at det er små barn og unge voksne som hyppigst utvikler matvareallergier.

Hos barna er det oftest egg og melk som gir allergireaksjoner, mens det hos voksne er nøtter og peanøtter.

– Hasselnøttallergi har økt de siste årene, og dette tror vi er på grunn av økning i pollenallergi. Dette kan vi undersøke med såkalte komponenter, sier Namork.

Også pollenallergi øker blant nordmenn. Men av allergiene som er representert i landet, er det spesielt en som utpeker seg som ekstra farlig.

– Generell nøtteallergi er blitt langt mer vanlig i Norge, og også mer alvorlig. Peanøttallergi for eksempel kan være veldig farlig, fordi man ikke får puste, forteller Namork.

Får ikke puste

Victoria Elvemo

Victoria Elvemo kan ikke drikke av vannet i skolekantina fordi hun i tillegg til nøtteallergi har sitrusallergi.

Foto: Munevver Yildiz / NRK

Kjønnsfordelingen når det gjelder alvorlige reaksjoner på mat er 60 % kvinner og 40 prosent menn, viser rapporten. Her kommer det også fram at matvanene våre kan ha innvirkning på allergiene, med import av eksotisk og ny mat til våre utesteder og butikker.

Dette i tillegg til at vi oftere lager og spiser halvfabrikata og helfabrikata som introduserer nordmenn for nye stoffer.

For Victoria Elvemo har det ikke vært veldig mange uheldige episoder knyttet til hennes allergi, selv om én negativ opplevelse er én for mye.

– Hvordan er det egentlig å leve med en hyperallergi?

– Det går egentlig fint å være allergisk, fordi de jeg omgås mest med tar sånn hensyn og vet at de ikke må ta med nøtter. Klasserommet mitt nå er nøttefritt. Av og til glemmer de seg av, men da bare sier vi at de må gå ut og spise det de har med seg, avslutter Elvemo.