Hopp til innhold

Rapporten etter skredulykken er klar: – Lett å se at det var feil å ikke ha med skredutstyr

Trond Løkke er opptatt av to ting etter å ha blitt levende begravd av et snøskred: Å alltid ha med seg skredutstyr på vinterturer og å ikke bli redd. – Jeg jobber hardt for å ta turgleden tilbake.

Trond Løkke i Vesterålen Turlag ble levende begravd i snøskredet ved Trollfjordhytta i Hadsel

Trond Løkke er opptatt av å fortelle hva som har skjedd slik at alle turlag skal lære av skredulykka han overlevde.

Foto: Ole-Fredrik Lambertsen / NRK

Trond Løkke lå en og en halv time under snøen da han ble levende begravd i et snøskred i Trollfjorden 3. november i fjor.

Løkke som er styreleder i Vesterålen Turlag og en erfaren fjellmann overlevde mirakuløst. Nå har turlaget og Den Norske Turistforening (DNT) skrevet rapport om ulykken.

Luftambulansen berger Trond Løkke fra snøskred ved Trollfjordhytta.

Her berger Luftambulansen Trond Løkke. Da hadde han ligget under snøen i en og en halv time.

Foto: Luftambulansetjenesten

– Da jeg våknet i sykesenga i Tromsø skjønte jeg at vi må lære av denne skredulykken. Både for min egen del og for andre turlag sin del, sier Løkke.

– En åpenbar feilvurdering

Turfølget på ni personer var på Trollfjordhytta i anledning en styresamling i Vesterålen Turlag.

Skredet gikk da følget var på vei ned, rundt 300 meter fra hytta langs den anbefalte vintertraseen.

– Vi hadde ikke med oss skredsøkere og resultatet ble at jeg var borte i en og en halv time før jeg ble funnet. Så det er lett i ettertid å se at det åpenbart var ei feilvurdering å ikke ha med seg skredutstyr.

Med skredsøker ville han trolig blitt funnet i løpet av få minutter.

Turen var planlagt som en barmark-tur. Men det viste seg at det likevel var så mye snø i fjellet at det gikk skred. I tillegg kom det snø i løpet av helga.

– Jeg ble overrasket av et relativt lite skred i en såkalt terrengfelle, i det jeg var på tur for å finne en sikker vei forbi en kjent skredsone, sier Løkke.

Jobber med turgleden

Løkke, som også hadde kona Ragna Renna med på turen, forteller at de har jobbet mye med å få tilbake turgleden igjen.

Trond Løkke i Vesterålen Turlag ble levende begravd i snøskredet ved Trollfjordhytta i Hadsel. Her med kona kona Ragna Renna.

– Dette skal ikke skremme oss fra å gå på tur sider Trond Løkke, her sammen med kona Ragna Renna.

Foto: Ole-Fredrik Lambertsen / NRK

Ulykken har gjort noe med gleden av å gå på vinterfjellet. Men vi jobber hardt for å ta den tilbake og vi går på tur nesten hver dag.

Men nå tar Løkke med seg skredutstyr på turer han tidligere anså som trygge. Og hans anbefaling til andre turglade er krystallklar:

– Dette skal ikke skremme oss fra å gå på tur. Kom deg ut og opp, og bruk hyttene til DNT. Men lær deg mer om snø og snøskred om skal oppsøke bratt terreng.

Lærdom for hele DNT

Den norske Turforening tar nå den viktige lærdommen ut i hele sin organisasjon.

– Rapporten skal diskuteres i hele DNT i tiden framover slik at alle foreninger kan lære. Vi vil gjøre det vi kan for å bidra til å trygge ferdselen i vinterfjellet, både i egen organisasjon og utenfor. Vi tar med oss læring både når det kommer til veivalg, sikkerhetsutstyr og tydeligere informasjon i våre kanaler, sier fagsjef for friluftsliv, Anne Mari Planke.