Hopp til innhold

Trond (50) ble tatt av skred: – Skal ikke være mulig å overleve så lenge

Det var styreleder i Vesterålen Turlag, Trond Løkke (50), som ble tatt av skred ved Trollfjordhytta i går. Løkke sier selv at det er et under at han overlevde halvannen time under snøen.

Luftambulansen berger Trond Løkke fra snøskred ved Trollfjordhytta.

Mannskap fra Luftambulansetjenesten og redningshelikoptertjenesten deltok under berginga av Trond Løkke.

Foto: Luftambulansetjenesten

Turfølget på ni personer var på Trollfjordhytta i anledning en styresamling i Vesterålen Turlag. Skredet gikk da følget var på vei ned, rundt 300 meter fra hytta langs den anbefalte vintertraseen.

Løkke ble funnet etter 1,5 time under snøen, og frakta ut. Tilstanden mandag formiddag er stabil, og han blir på sykehuset ett døgn til, skriver Den Norske Turistforening i ei pressemelding mandag formiddag.

Løkke sier at pressehenvendelser går gjennom DNT inntil videre, men i en SMS til NRK skriver han følgende:

– Dette var close call, det skal ikke være mulig å overleve halvannen time i tettpakket snø, så krever bearbeiding med alle involverte først.

Dronning Sonja på Møysalen i 2003 sammen med Trond Løkke i Vesterålen Turlag

Trond Løkke har vært guide og turkamerat for Dronning Sonja på utallige turer i fjellene i Vesterålen. Her et bilde fra Møysalen så langt tilbake som 2003.

Foto: Terje Aamodt

Erfaren turgåer

Løkke har bred erfaring fra friluftsliv og har vært turleder og frivillig i Vesterålen turlag i en årrekke. Han er kjent for å ha vært guide for Dronning Sonja på mange fjellturer i Vesterålen. Løkke var nominert til Friluftslivets ildsjelpris 2014.

– Vi er veldig glade for at dette gikk bra, og at alle som var involvert er i trygge hender, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

– Vi vil gjerne takke redningsmannskapene og alle som bidro til at Trond ble funnet så fort og frakta i sikkerhet, sier Solvang.

Hovedredningssentralen er enig med Løkkes vurdering om at han har vært heldig. Redningsleder Frode Iversen sier at det ikke skal lange tiden til, før sjansene for å overleve i tettpakket snø er små.

Trond Løkke, Vesterålen turlag

Trond Løkke ble tatt av skred ved Trollfjordhytta sist søndag. Han ble funnet etter 1,5 time under snøen. Han ligger på UNN i Tromsø, og tilstanden er stabil.

Foto: Marius Dalseg Sætre

– Hvis du overlever selve snøskredet har du en viss mulighet til å overleve en halvtimes tid. Etter det er sjansene dårligere.

Trugegående turfølge

Turfølget Løkke var i, gikk på truger. Resten av gruppa ble igjen på Trollfjordhytta, sammen med en representant fra politiet. Politiet frakter disse ut i dag, mandag.

– Vi jobber fortløpende med å kartlegge hendelsesforløpet, og vil ta en runde med de involverte når de er klare for det. Frem til da trenger de berørte ro og vi ber om at pressen kontakter oss i DNT sentralt for ytterligere spørsmål, sier Klarp Solvang i turistforeninga.

Den Norske Turistforening bekrefter at de har gått ut med navnet i samråd med familien.

Trond Løkke sammen med Lars Monsen i Vesterålen, sommeren 2018.
Foto: Thomas Hellum / NRK