Hopp til innhold

Her suser Tore (92) og Sigmund (86) i 100 km/t: – Det er artig å bli gammel

Aldri har den eldre befolkningen i Norge vært mer aktiv, og forskning viser at hardtrening kan forlenge livet. – Adrenalinkick, det er oss, sier to kompiser på til sammen 178 år.

I Mosjøen har en zipline 75 meter opp i fjellet, over ei elv som er 700–800 meter lang, i en fart på 100 kilometer i timen er det blitt veldig populært. Også blant de eldre.

Det er også rimeligere for dem da de får aldersrabatt.

Kompisene Tore Tverå (92) og Sigmund Kvandal (86) har lenge hatt lyst til å teste ut nyvinningen som byen midt i Norge er blitt kjent for.

De to er ganske tøffe på kafeen før de skal ut, for fart er de glade i.

Tore liker fart og spenning

Tore Tverå (92) elsker fart og spenning.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Det ymter frampå om en og annen fartbot gjennom et langt liv.

I dag skal de kjøre langt over fartsgrensen. Men før de skal feste hjelmene på hodet og sikkerhetsselen rundt kroppen, må de to sprekingene ta seg opp en av Norges lengste steintrapper.

I fjor åpnet dronning Sonja Helgelandstrappa opp det 818 meter høye Øyfjellet i Vefsn.

Tore og Sigmund er ingen ungdommer lenger, og når de ser hva de har begitt seg ut på, blir de litt skeptiske.

Forståelig nok, for farten over lakseelva Vefsna kan komme opp i 100 kilometer i timen.

Her kan du se hvordan fartseventyret gikk:

Foto/redigering: Ole-Christian Olsen

Fra Storfjellet går ziplinen rett ned i hagen til hotellet Fru Haugans. Tore og Sigmund forteller om adrenalinkick og skikkelig sug i magen.

– Jeg har vært avholdsmann i mange år, men nå tror jeg at jeg fortjener en konjakk, sier Sigmund.

Sigmund er litt skeptisk til zip line

– Det er artig å bli gammel, sier energiske Sigmund Kvandal (86) etter å ha testa zipline.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

De eldre blir stadig sprekere

Ifølge Statistisk sentralbyrå trener den eldste delen av Norges befolkning stadig mer.

Ifølge Levekårsundersøkelsen i 2019 svarte 76 prosent av personene som var 67 år eller eldre de trente minst en gang i uka, mot 80–84 prosent i de yngre aldersgruppene.

Økningen i antall personer som driver med styrketrening er størst blant personer som er 67 år eller eldre: fra 3–6 prosent blant de spurte i 2001–2007 til 24 prosent i 2019.

Aktive eldre holder seg friskere, er mindre ensomme, og har dermed mindre bruk for offentlig omsorg, ifølge SSB.

Befolkningen i Norge eldes. Da blir det viktig at de eldste holder seg mest mulig i fysisk aktivitet og har god helse lengst mulig.

Kroppen har godt av trening og fysisk aktivitet uansett alder. Er du i god fysisk form, vil du i større grad kunne være aktiv og klare deg selv.

Og det er aldri for sent å bli mer aktiv. Eldre som er fysisk aktive og i god fysisk form vil i større grad kunne være selvhjulpne i hverdagen og kan bo hjemme lengre.

Kroppen har omtrent like god effekt av trening og fysisk aktivitet gjennom hele livet. Forskning viser at aktive eldre i gjennomsnitt får tre år med bedre livskvalitet enn eldre med en inaktiv livsstil.

– Viktige forbilder

Dorthe Stensvold er professor og jobber ved CERG ved NTNU.

Hun synes karene fra Mosjøen er viktige forbilder for andre eldre.

Dorthe Stensvold.

Dorthe Stensvold er professor ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU.

Foto: Andrea Hegdahl Tiltnes / NTNU

– Det er ikke sikkert alle skal holde på med dette. Men det sier noe om at potensialet er stort.

Tradisjonelt har nok mange av oss hatt et begrenset syn på alderdom. At verden snevres inn og man gjør mindre. Levekårsundersøkelsen viser noe annet.

Andre steder i verden er forskere overrasket over hvor spreke norske pensjonister er.

– Andre land ser ofte til Norge. I Australia var de nær sjokkerte over hvor akrive den eldre befolkningen i Norge er, sier Stensvold.

Deltakerne i studien Gen100

HARDTRENING: Forskerne fant at deltakerne i høyintensitetsgruppa opplever flere positive helseeffekter enn de to andre gruppene.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Og spreke eldre får også belønning for strevet, forteller Stensvold, som er prosjektleder for den omfattende Generasjon 100-studien.

Hardtrening kan forlenge livet

Målet med denne studien var å finne ut om de som trener lever lenger. Også om det er noen forskjeller på om eldre trener med høy eller moderat intensitet.

I gjennomsnitt dør 10 prosent av oss når vi er i alderen 70 til 77 år. Men for alle deltakerne som var med i studien var dødeligheten på bare 4, 6 prosent.

Her kan du lese mer om Generasjon 100-studien:

– Vi tror det skyldes det høye aktivitetsnivået. Tallene tyder også på at de som hadde trent med høy intensitet har enda lavere dødelighet enn de med moderat intensitet og de som følge myndighetenes råd og være i aktivitet 30 minutter hver dag, sier Dorthe Stensvold.