Hopp til innhold

Tommy skal overbevise DAB-tvilerne

Snart forsvinner de store kanalene fra FM-nettet. For å forberede radiolytterne reiser Tommy landet rundt med bil og campingvogn. I dag startet kampanjen fra ytterst i Lofoten.

Tommy Gaustad i Digitalradio Norge

Tommy Gaustad i Digitalradio Norge reiser nå landet rundt for å forberede radiolyttere til den digitale overgangen. Han mener det ofte bare er små endringer som skal til for at folk blir fornøyd.

Foto: Martin Steinholt / NRK

– Digitaliseringen av radio skjer ikke i Oslo. Den skjer i de tusen hjem og arbeidsplasser. Da er det viktig at vi er tilstede og hjelper folk der de er, mener kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge, Tommy Gaustad.

I januar neste år forsvinner etter planen de største kanalene fra FM-nettet i Nordland, som er det første fylket ut. Deretter følger resten av landet fra februar og frem til desember. Det har skapt sterke reaksjoner både blant politikere og radiolyttere over hele landet.

Radiobilen

Denne karavanen blir å se på veiene den neste tiden.

Foto: Martin Steinholt / NRK

Arbeidet med omleggingen fortsetter likevel med full styrke, og i dag rullet informasjonskampanjen for DAB ut på veiene for å hjelpe radiolytterne med omstillingen.

Først ute var innbyggerne ytterst i Lofoten i Nordland, og en av de som fikk besøk av kampanjen var Bjarne Larsen i Moskenes kommune. Han fikk en DAB-radio i gave fra informasjonskampanjen, men mener det kommer til å ta litt tid før han blir vant til den nye radioen.

– En ny radio blir man vel ikke helt fornøyd med før man har hatt den et par uker, sier 87-åringen.

Overlevering av DAB-radio

Radiolytter Bjarne Larsen får overlevert en ny DAB-radio fra Tommy Gaustad i Digitalradio Norge.

Foto: Ole Jørgen Torvmark

Han er likevel klar til å møte den digitale overgangen, og Gaustad mener informasjonskampanjen på veiene er et godt tiltak for å forberede lytterne.

– Vi har blant annet gitt nyttig hjelp til folk som har feilinnstilte radioantenner i bil, og informert radiolyttere som er spent på hvordan digitaliseringen påvirker dem. Nordland blir i januar først i verden til å gå på heldigitale sendinger, forteller Gaustad.

– Publikum opplever mottaket ulikt

Ansvarlig for DAB-prosjektet i NRK, Øyvind Vasaasen legger ikke skjul på at det er utfordringer knyttet til digitaliseringen, men mener mange av problemene folk har med DAB-dekningen kan løses med enkle grep.

– Det er en kjensgjerning at publikum opplever mottaket ulikt. Det skyldes i stor grad utfordringer rundt bruken av DAB-mottakerne og monteringen av de, sier avdelingsdirektøren.

Ifølge Vasaasen er det ikke dekningen som er hovedproblemet.

Øyvind Vasaasen leder DAB-arbeidet i NRK.

Øyvind Vasaasen leder i DAB-arbeidet i NRK.

Foto: Anne Liv Ekroll

– Selve DAB-nettet er målt til å være veldig godt. Den siste Nkom-rapporten viser at 99,7 prosent av befolkning har DAB-dekning, og de tror dekningen snart vil være på 99,8 prosent.

Informasjonskampanjen vil den neste tiden kjøre rundt på veier i hele landet og informere om overgangen.

Det er det riksdekkende FM-nettet som slås av i 2017. En del lokalradioer vil fortsette med å sende på FM fram til 2022. Har du spørsmål om DAB kan du kontakte NRK Publikumsservice på e-post info@nrk.no eller telefon 23 04 70 00.

Les også: Viktig å gjøre nytt kanalsøk på DAB-radioen

Se video: Slik sikrer du at DAB-radioen din finner alle tilgjengelige radiokanaler