Hopp til innhold

Nær 70.000 arvede våpen på avveie i Norge

I Norge er nesten 70.000 våpen registrert på døde personer. Mange av våpnene oppbevares av etterlatte som risikerer å bryte våpenloven.

Førstekonsulent i Salten Politidistrikt Knut Bergseth

SKAL DESTRUERES: Disse våpnene ligger på lager hos politiet før de sendes til Kripos for destruksjon.

Foto: Emil Indsetviken / NRK

Har du noen gang arvet et våpen? Skal du beholde det må du ha våpentillatelse, hvis ikke bryter du loven og risikerer bøter og i verste fall fengselsstraff.

I Nordland og Sør-Troms er nærmere 3.000 våpen registrert på døde personer. På landsbasis er tallet nesten 70.000. Nå jobber politiet hardt for å få oversikt.

Skrev brev til enke - fikk inn fem våpen

Førstekonsulent i Salten politidistrikt Knut Bergseth leder oss gjennom låste dører. I et trangt rom fylt av hyller oppbevares våpen som ikke har lovlige eiere, og som venter på å bli sendt til Kripos for destruksjon.

– Dette er et typisk tilfelle, sier Bergseth, og viser fram ei hagle.

– Mannen som døde var registrert med to våpen. Da vi skrev brev til enka, fikk vi inn fem våpen, forteller han.

– Viktig å vite hvem som har våpen

Et tenkt eksempel. Din far går bort og etterlater seg haglen han brukte på jakt hver høst. Mor, som ikke har våpentillatelse, tenker ikke videre over det, og setter haglen i boden. Hun risikerer da anmeldelse for både ulovlig erverv og oppbevaring av våpen.

Førstekonsulent i Salten Politidistrikt Knut Bergseth

Hos Salten politidistrikt har de hyllemeter med våpen som er levert inn til politiet.

Foto: Emil Indsetviken / NRK

Er du bosatt i Salten og arving til noen som eide et våpen, vil du sannsynligvis få et brev fra lensmann Walter Pedersen i Gildeskål.

– For politiet er det viktig å vite hvem som har våpen, og hvor de våpnene til enhver tid befinner seg, sier han.

For politiet er det viktig å ha oversikt over hvem som har våpen. I verste fall kan våpen på avveie havne i kriminelle miljøer.

– Det er alltid en fare for at noen ønsker å kjøpe våpen ulovlig, sier Pedersen.

Bare 10 prosent nedgang

I Salten har de klart å halvere antallet våpen registrert på døde personer de siste to årene. Men på landsbasis går det atskillig saktere.

Der har nedgangen kun vært på 10 prosent, og fortsatt er 66.000 våpen registrert på døde personer.

Seksjonssjef i politidirektoratet, Steinar Talgø, sier det er opp til hvert enkelt politidistrikt hvordan man prioriterer disse sakene.

– Det er selvfølgelig opp til hver politimester å prioritere dette sett opp mot andre viktige saker, sier han.

Overraskede arvinger

Er du arving får du sannsynligvis et brev fra politiet som forteller deg hva du skal gjøre. Lensmann Pedersen forteller at ikke alle er klar over at deres nære hadde våpen.

– Den siste tiden har jeg skrevet mange brev til pårørende. Mange blir overrasket og det er mange som ikke engang visste at den avdøde eide våpen. Ofte dukker de opp på loft eller bortgjemt i kjellere. Mange vet heller ikke hvilke regler som gjelder, sier han.