Tiltalt for seksuell omgang med pasienter: – Fryktelig lei meg

En tidligere psykiatrisk sykepleier som står tiltalt for seksuell omgang med pasienter, forklarte i Salten tingrett at han angrer dypt på det som har skjedd.

Bistandsadvokat Ingrid Holm Ellingsen og forsvarer Finn Ove Smith med aktor Alf-Anton Røst (i midten

Bistandsadvokat Ingrid Holm Ellingsen og forsvarer Finn Ove Smith med aktor Alf-Anton Røst (i midten) på første dag i retten. Det er satt av fem dager til saken.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

En mannlig, tidligere sykepleier i 50-årene står tiltalt i Salten tingrett for å ha tilegnet seg seksuell omgang ved misbruk av sin stilling. Han er tiltalt for seksuelle overgrep mot to kvinner, men har kun erkjent skyld for tiltalepunktene som gjelder én av de to kvinnene.

Ifølge tiltalen skjedde overgrepene da mannen jobbet som psykiatrisk sykepleier i en Salten-kommune og en del av jobben hans var å følge opp disse kvinnene. Han er også tiltalt for å ha opptrådt uforsvarlig overfor en tredje pasient.

– Det er snakk om en svært alvorlig tiltale. Det er en psykiatrisk sykepleier som skal ha forgrepet seg mot psykisk syke pasienter, sa aktor Alf-Anton Røst da rettssaken startet mandag.

– Mitt ansvar

Den tiltalte mannen fortalte at han hadde ansvaret for om lag 20 pasienter, som han bisto med medisinering og praktiske ting. Pasienten som mannen har innrømmet seksuell kontakt, med slet ifølge tiltalte med angst, depresjon, rus og søvnproblemer.

– Jeg husker ikke hvordan det startet, men er fryktelig lei meg for det som har skjedd. Hun var en aktiv deltaker, men det var mitt ansvar, sa mannen, som nektet for at han hadde skjenket kvinnen alkohol.

Aktor opplyser at tiltalte har sagt i avhør at man lett merket at kvinnen var lettere psykisk utviklingshemmet.

I retten i dag vil ikke tiltalte bekrefte at han visste dette.

– Hva som defineres som psykisk utviklingshemma vet ikke jeg, og jeg kan heller ikke vite det. Det definerer en spesialist.

– Fryktelig lei meg

Mannens forsvarer Tor Haug tar ordet, og sier at kvinnens tilstand kan gå på andre ting enn akkurat det tiltalte står tiltalt for.

Tiltalte forklarer at han så en samtalepartner i kvinnen, og at det aldri burde utviklet seg til noe annet. Han forteller om en tung tid etter at han ble pågrepet og siktet.

– I ettertid har jeg hatt mange tanker. Jeg angrer dypt på det jeg har gjort. Hun sliter med angst og utrygghet, men hun trenger ikke være redd for meg. Jeg vil aldri oppsøke henne, og hun må ikke føle skyld for det er ene og alene min feil.

– Meningsløst

Da tiltalte skulle forklare seg om den andre pasienten han er tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med, nektet han både for dette og for å ha kjøpt alkohol til henne.

Han er også tiltalt for å ha opptrådt uforsvarlig overfor en tredje pasient han hadde ansvaret for. Kvinnen, som skal ha hatt alkoholproblemer, døde i 2015.

Ifølge aktor skal tiltalte ha unnlatt å varsle om at tilstanden hennes ble dårligere.

– Jeg forstår ikke hva de snakker om. Det er meningsløst. Jeg har stått på, det vet jeg. Jeg prøvde virkelig.

Det var tiltalte selv som fant henne død.

– Det var ingenting som tydet på at hun var døende eller at hun kunne dø.

– Hva tenker du om at politiet mener du er indirekte ansvarlig for hennes død?

– Det synes jeg er helt vanvittig. Jeg kunne ikke forutse det.