NRK Meny
Normal

Tilsynssaken ferdig etter rettssaken

Dagen etter drapet på Ann Mari Solås på Mørkved i Bodø oppretta Fylkeslegen tilsynssak. Den er ferdig dagen etter rettssaken er avslutta. - Tragikomisk, sier forsvareren til tiltalte.

Nils Aga

FORSVARER: Nils Aga forsvarer den tiltalte etter drapet på Mørkved 16. desember 2008.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

- At tilsynssaken skal bli ferdig dagen etter at rettssaken er ferdig er tragikomisk, sier forsvarer Nils Aga til NRK.

Dagen etter drapet på Ann Mari Solås oppretta Fylkeslegen i Nordland tilsynssak. Årsaken var at de ville finne ut om tiltalte hadde fått den oppfølgingen av psykiatrien han skulle ha fått.

Mannen som står tiltalt for drapet innrømmer at han drepte tobarnsmora, men at det var indre stemmer som befalte han å drepe.

LES OGSÅ: - Drømte om Barack Obama

Var nesten ferdig

Fylkeslegen var så å si ferdig med tilsynssaken da de i slutten av mars fikk beskjed om at saken skulle behandles av Statens Helsetilsyn sentralt. Dette gjaldt alle drapssaker de siste fem årene der drapsmannen skal ha vært psykisk syk. Men nå har Helsetilsynet ombestemt seg.

- Etter å ha sett på saken fra Nordland så vi at fylkeslegen hadde gjort så mye arbeid at de hadde bedre oversikt over den, sier avdelingsleder Gorm Arne Grammeltvedt i Helsetilsynet til NRK.

Dette er fem bortkasta uker mener forsvareren til den 43 år gamle mannen som er tiltalt for å ha drept Ann Mari Solås.


- Det var en dårlig vurdering av helseministeren å bestemme at disse tilsynssakene skulle behandles av Helsetilsynet sentralt, sier Aga.

Ferdig dagen etter rettssaken

LES OGSÅ: Sykehuset taus om Mørkved-drapet

Mandag starta rettssaken mot norsk-iraneren og saken avsluttes onsdag. Dagen etter er trolig tilssynssaken ferdig behandla.

- Det hadde vært greit for alle parter å få vite om psykiatrien har gjort det de skulle i denne saken.

- Får dette konsekvenser for rettssaken?

- Nei, rettssaken blir avslutta på onsdag. Men dersom saken blir anka kan den bli brukt i en eventuell ny rettssak, sier Aga.

- Beklager forsinkelsen


Fylkeslegen i Nordland fikk tilbake saken på torsdag i forrige uke og regner med at de er ferdige torsdag eller fredag denne uka.

- Vi ble spurt av Helsetilsynet om vi ville ta tilbake saken, og det sa vi ja til, sier fylkeslege Henning Aanes til NRK.


- Det er beklagelig at vi har mista fem uker i denne saken, men den forsinkelsen ligger i Oslo og ikke hos oss.


- Vi hadde lagt ned mye arbeid i denne saken før vi sendte den fra oss, derfor har vi lyst til å sluttføre dette arbeidet også, sier Aanes til NRK.