Tatt for pirattaxikjøring - får streng straff

En mann i 20-årene ble i natt tatt for pirattaxikjøring i Bodø. Nå blir han uten førerkort i minst 6 måneder, bilen blir avskilta og han får bot på 8000 kroner.

Pirattaxisjåfør i Bodø snakker ut

FOREGÅR HVER HELG: I natt ble nok en pirattaxisjåfør tatt i Bodø. NRK snakket i fjor med en av byens unge pirattaxisjåfører, som mente at han ikke var kriminell: – Jeg hjelper ungdom og studenter å komme seg hjem fra byen, sa 23-åringen. Hvert år blir om lag 200 personer bøtelagt for piratkjøring.

Foto: Sahand Ammari / NRK

– Omfanget av pirattaxikjøring i Bodø varierer, men vi kunne tatt noen hver helg om vi hadde brukt ressurser på det, sier operasjonsleder Kan Henrik Eriksen i politiet.

Var åpenbart hva han gjorde

Sjåføren ble tatt i Rønvika ved tre-tida i natt, og denne gang kom politiet over han ved en tilfeldighet.

– Det var åpenbart hva han drev på med, sier Eriksen.

Politiet vet hva de skal se etter for å ta dem som kjører pirattaxi, men det krever en del arbeid å avsløre dem..

– Vi har også mye annet å gjøre i helgene. Så det er snakk om prioritering. Og vi må ha ei sterk sak dersom den havner i retten, forklarer Eriksen.

Svarte penger

Og det er gode penger å tjene for dem som kjører ulovlig særlig på nettene i helgene.

– De blir enige med dem som sitter på om en pris, for eksempel fra byen til Tverlandet. Det blir lett noen tusenlapper i løpet av en kveld, svarte penger som går rett i lomma på sjåføren.

Streng straff

Straffen for å drive med pirattaxikjøring er streng.

– Juristen vår vurderer straffen ut fra om han tidligere har drevet med samme virksomhet. Denne sjåføren får inndratt førerkortet i seks måneder, avskilta bilen i minst tre måneder og en bot på 8000 kroner. Det er et minimum.

– Tenk sikkerhet

Ikke minst av hensyn til sikkerhet bør folk la være å benytte seg av pirattaxiene.

– Det er ikke ei organisert næring som de vanlige taxiene, der folk kan føle seg trygge. Og det har vært episoder med både voldtekt og overgrep i forbindelse med pirattaxier, advarer Kai Henrik Eriksen i politiet i Salten.