Hopp til innhold

Tannlegeprisene har skutt i været

De siste 15 årene har tannlegeprisene i Norge skutt i været - årsaken er at tannlegene selv får bestemme prisnivået for tannlegetjenestene.

Video Stive tannlegepriser

FOR DYRT: Mange mener det koster for mye å gå til tannlegen. Siden 1995 har prisene for tannhelsetjenester skutt i været. Mellom 60 og 70 prosent av befolkninga har mindre enn to tusen kroner i årlige utgifter, viser Statistisk sentalbyå sine tall. Det er det resterende mindretallet som har de virkelig store utgiftene, og som trekker opp gjennomsnittet.

Før 1995 var det tak på hva tannlegene kunne ta for sine tjenester. Etter det har det vært fri prisfastsetting, noe som betyr at tannlegene har kunnet ta det markedet tillater. Det har ført til store prisforskjeller.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at folk over 19 år i gjennomsnitt brukte 3.755 kroner til tannhelse i 2008. Det er rundt 2000 kroner mer enn det de samme tannhelsetjenestene ville kostet i 1995, dersom man justerer pengeverdien.

Bruker heller tannlege i Spania

– Det er jo litt rart at alle andre helseutgifter er gratis, minus en liten egenandel, mens det for tannehelsa ikke er slik, sier Per Strand i Bodø.

Han reiser til Spania for å ordne tennene, og sier at der betaler han omtrent en tredjedel av prisen i Norge, kanskje ned mot en fjerdedel. Han har brukt 4 - 5.000 kroner i året de siste årene, og synes ikke det er dyrt.

– Jeg har fått gjort ganske mye også, sier han.

Per Strand

TIL SPANIA: Per Strand fra Bodø sier han sparer penger ved å bruke tannlege i Spania.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

– Uakseptabelt

Regjeringa sier i Soria Moria-erklæringa at de skal utrede hvor mye den enkelte selv skal dekke av utgifter til nødvendig tannbehandlig. Stortingsrepresentant Geir-Ketil Hanssen mener store prisforskjeller er uakseptabelt, og vil jobbe for å få et tak på tannhelseprisene.

– Folk skal ha samme mulighet for tannhelse-tjenester samme hvor de bor i landet, mener Hanssen.

Hvis man ser på alderssammensettinga i undersøkelsen, er det de mellom 45 og 66 som har de største tannlegeutgiftene. De betalte i gjennomsnitt kr. 4.461,- i 2008. De yngste har de laveste utgiftene.

Geir Ketil Hansen

BØR FÅ EN MAKSPRIS: Geir Ketil Hansen sier han vil jobbe for et tak på folks utgifter hos tannlegen.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Større offentlig ansvar

Dersom det innføres tak på nødvendige tannlegeutgifter, er det folk med virkelig store utgifter som vil tjene på det. Men for mange vil en slik reform bety lite.

Mellom 60 og 70 prosent av befolkninga har mindre enn to tusen kroner i årlige utgifter, viser Statistisk sentalbyå sine tall. Det er det resterende mindretallet som har de virkelig store utgiftene, og som trekker opp gjennomsnittet.

– Og det er også de det er viktig å hjelpe med å få ned utgiftene til tannhelse, sier Geir-Ketil Hanssen.

Forbrukerrådet mener prisene er greie

– Jeg synes det er greit med forskjellige priser. Men folk bør være mer bevisste på prisen tannlegene tar, sier regiondirektør Helene Falch i Forbrukerrådet.

For selv om utgiftene til tannlege har økt kraftig, så får Forbrukerrådet få klager på prisene.

– I grisgrente strøk er folk glade for å få gjort det nødvendige med tennene. Folk betaler det de må, sier Falch.

Forbrukerrådet

FÅ KLAGER: Helene Falch i Forbrukerrådet sier de får få klager på tannlegeregninga.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.