Hopp til innhold

Sykehuskutt på agendaen

I dag skal styret i Nordlandssykehuset ta stilling til den omstridte sparepakken som betyr kraftige kutt i rehabilitering og psykiatri.

Bjørn Kjensli, styreleder Nordlandssykehuset

Styreleder Bjørn Kjensli i Nordlandssykehuset.

Foto: NRK

Og mye tyder på at direktøren vil få styret med seg på vedtaket.

Styreleder Bjørn Kjensli vil gå mye lengre enn direktøren, og legger fram en plan for å spare inn hele 170 millioner kroner.

Får han ikke styret med seg er han klar til å gå av som styreleder.

Ingen vei utenom

- Jeg håper på en måte at alle innser alvoret i saken. Nå har vi fått utsatt fristen lenge nok, og nå må vi bare stå opp og gjøre de nødvendige tiltakene. Det kan være litt smertefullt, men det er ingen vei utenom. Uansett hvilket styre som kommer så har de samme problemstilling, sier Kjensli.

Allerede klokka åtte i dag tidlig møtes de elleve representantene i styret for å ta avgjørelsen.

Kjensli mener de må vedta sparetiltak for hele 170 millioner dersom de skal styre mot budsjettbalanse tidlig til neste år. Det er også kravet dersom utbygginga av Nordlandssykehuset ikke skal stoppe opp.

Avdelinger kan bli stengt

NRK Nordland har vært i kontakt med de fleste i styret, og ingen av dem vil på forhånd sette foten ned for sparetiltakene direktøren foreslår. Det betyr at både rehabiliteringa av slagpasienter og ei avdeling i psykiatrien kan bli hardt ramma.

Men representant for de ansatte, Unni Roland, mener det de skal vedta i dag bare er et foreløpig vedtak:

- Jeg anser det ikke som at amn vedtar en sparepakke. Jeg anser det som at man vedtar et trinn en i en prosess, sier Roland.

Kutt avgjøres i styremøte på mandag

I løpet av formiddagen blir det altså avgjort, og mye tyder på at styrerepesentantene vil føle seg tvunget til å stemme for de vanskelige kuttforslagene. Hva som skjer med den ekstra sparepakken til styrelederen er mer usikkert. Ansatterepresentant May-Britt Allstrin sier det slik:

- Det er en kjempevaskelig situasjon. Vi skal ta hensyn til både ansatte og økonomi, så det er kjempetøffe tak vi nå står i, sier Allstrin.