Toppsjefen går etter skandalene

Sykehusdirektør Eivind Solheim fratrer sin stilling i Nordlandssykehuset etter operasjonsskandalene. – Jeg har feilinformert styret, innrømmer han overfor NRK.no.

Direktør Eivind Solheim

TREKKER SEG: Direktør Eivind Solheim ved Nordlandssykehuset går av med umiddelbar virkning.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

Tidligere i uka gikk klinikksjefen ved sykehuset av. I dag går også sykehusets toppsjef av etter skandalene hvor leger ved sykehuset fjernet friske organer fra flere pasienter.

Solheim sier at han innser at han burde ha gjort seg kjent med de omstridte kreftoperasjonene på et langt tidligere tidspunkt.

– Jeg har feilinformert styret ved Nordlandssykehuset. Jeg burde ha funnet ut om operasjonene på et tidligere tidspunkt. Denne saken har skadet mitt forhold til styret og styreleder, sier Eivind Solheim til NRK.no.

– Jeg burde forstått

Syret har ikke fått noe kjennskap til operasjonsskandalene før nå i juni, og Solheim innrømmer også at han burde forstått tidligere at det foregikk ting ved sykehuset.

– Jeg har ikke gjort jobben min godt nok, sier han til NRK.no.

Feiloperert pasient: – Ikke til å unngå

Lillian Olsen og Stein Olsen

FEILOPERERT: Pasient Lillian Olsen (61) ble i juni i fjor feilaktig operert for kreft og påført store indre skader. Her sammen men mannen Stein.

Nordlandssykehuset granskes av Statens helsetilsyn for 16 operasjoner som er gjort i strid med retningslinjene. De to utenlandske legene har vært involvert i 13 av operasjonene. Pasient Lillian Olsen (61) som i juni i fjor ble feilaktig operert for kreft og påført store indre skader. Helsetilsynet har brukt nesten ett å på å behandle saka til Lillian Olsen, og er ennå ikke ferdig med den.

Mannen hennes Stein Olsen mener Solheims avgang ikke var til å unngå.

– Han kunne allerede startet opprydningen i april, så hadde mye vært gjort. Men han valgte å stå løpet ut, og må ta følgene. Han har jo sovet i et år. Den e-posten som VG har fått tilgang til avslører jo alt.

– Hva gjør dere nå?

– Dette er et skritt på veien til en fullkommen seier. Det gjenstår jo å se hva helsemyndighetene konkluderer med. Jeg har ingen tro på at dette vil gå i vår favør. Nå har jo klinikksjefen innrømmet at han var medansvarlig, og direktøren innrømmer at han visste at dette foregikk, sier Olsen til NRK.no.

Han sier at Lillian Olsen er veldig sliten og nedbrutt.

– Men mest over å se sitt eget fagforbund støtte direktøren sin, i stedet for sine egne medlemmer. Men det mangler ikke på støtte. Det ser ut som et drivhus her, sier Olsen.

Beklager overfor pasientene

Nordlandssykehuset

Nordlandssykehuset granskes av Statens helsetilsyn for 16 operasjoner som er gjort i strid med retningslinjene.

Foto: Piera Balto / NRK

Eivind Solheim beklager den belastningen dette har påført alle de som er berørt, både pasienter, pårørende, ansatte, styre og ledelse.

– Jeg har som direktør hatt åpen tilgang på dialog med styrets leder og har gjennom dette gitt styreleder informasjon som i ettertid ikke er i samsvar med kravet til tidsmessig og dekkende informasjon. Jeg finner dette ødeleggende for vårt nødvendige tillitsforhold, sier han.

Han håper nå av avgangen gjør at tilliten til sykehuset kan gjenskapes.

– I den situasjon som er oppstått, er det avgjørende at det gjenskapes tillit. Tillit er knyttet til ledelse, og ny tillit må knyttes til ny leder. Jeg har stor tro på Nordlandssykehusets mange ansatte og den samlede evne til å drive videre et målrettet arbeid for utvikling av et spesialisthelsetjenestetilbud til beste for pasientene.

Avslørt i e-poster

VG skriver i dag at motivet for skandaleoperasjonene ved Nordlandssykehuset var penger og faglig prestisje, men Solheim avviser at detteer den direkte årsaken til avgangen.

– Nei, det er en samlet vurdering, sier Solheim til NRK.no torsdag formiddag.

E-postutvekslingen dokumenterer at sykehusdirektør Eivind Solheim i mai i fjor fikk oversendt kopi av en e-post med informasjon om at Nordlandssykehuset utfører opersjoner på pasienter med bukspyttkjertelkreft og spredningssvulster. Dette er stikk i strid med bestemmelsen fra Helse Nord i 2004 som klart uttrykte at denne type operasjoner ikke skulle foregå i Bodø.

E-posten ble sendt til Solheim fra klinikksjef Hans Rydningen, som tidligere denne uka gikk av.

– Skjønner hvorfor

Administrerende direktør i Helse Nord Lars Vorland synes det er forferdelig trist at sykehusdirektøren går av.

– Han har gjort en god jobb. Det er en av de beste direktørene som nå må gå. Men jeg skjønner hvorfor han nå må trekke seg, sier Vorland til NRK.no.

Nå starter et møysommelig arbeid med å etablere ny ledelse ved helseforetaket.

– Vi står foran store utviklingsoppgaver, både når det gjelder organisasjon og byggeprosjekter. Dette vil bli svært utfordrende i tiden fremover. Jeg har stor tro på at når alle fakta i denne saken er fremkommet, så vil bildet være annerledes enn det inntrykket som har festet seg de siste dager, sier styreleder styreleder Stig Fossum ved Nordlandssykehuset.

Sykehusdirektør Eivind Solheim

Fra pressekonferansen torsdag 1. juli.

Foto: Malvin Eriksen / NRK