NRK Meny
Normal

– Aldri mer vil jeg ta skylda for det andre gjør

Operasjonsskandalen ved Nordlandssykehuset har vært ei dyrekjøpt erfaring for klinikksjefen som i går måtte fratre stillingen.

Hans Thorbjørn Kvig Rydningen,klinikksjef Nordlandssykehuset

LETTET: – Jeg vil aldri mer ha noe med ledelse å gjøre. Aldri mer vil jeg ta skylda for det andre gjør, sier den avgåtte klinikksjefen Hans Thorbjørn Kvig Rydningen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Det siste året har vært svært tungt. Det har vært et år med lite nattesøvn og mye tanker om det som har skjedd, sier Hans Torbjørn Kvig Rydningen.

I går måtte han gå av som klinikksjef etter at to kirurger, underlagt ham, utførte kompliserte kreftoperasjoner de ikke hadde lov til.

Granskes av Helsetilsynet

Nordlandssykehuset granskes av Helsetilsynet etter 16 operasjoner som er gjort mot retningslinjene til Helse Nord. Flere av pasientene fikk fjernet friske organer fordi legene mente de var kreftsyke. I ettertid viste det seg at de ikke hadde kreft. Kvig Rydingen måtte gå av fordi han visste at to av hans kirurger utførte kompliserte operasjoner de ikke hadde tillatelse til å gjøre.

Kirurgene ble i sin tid hentet til Bodø av nettopp Kvig Rydningen.

Vil ikke være konkret

– Hvordan kunne dette skje?

– Det er en meget kompleks bakgrunn for at ting ble slik de ble, og jeg ønsker ikke å gå i detalj, sier Kvig Rydningen, som heller ikke vil kommentere hvorvidt direktør Eivind Solheim ble tilstrekkelig informert om kreftoperasjonene.

– Hva gjorde du når du ble kjent med disse operasjonene i fjor sommer?

– Jeg ga beskjed om full stopp til alle disse operasjonene. Det skulle ikke gjennomføres verken bukspytt eller leverkirurgi. Det var min klare instruks.

Bekymret for presset

Nordlandssykehuset

GRANSKES: Nordlandssykehuset granskes av Helsetilsynet etter 16 operasjoner som er gjort mot retningslinjene til Helse Nord.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Den tidligere klinikksjefen er nå bekymret for presset som både pasienter og sykehusansatte opplever etter de siste dagers avsløringer som alvorlige feiloperasjoner i Bodø. Både Lillian Olsen (61) og Ole Ivar Jørgensen (35) har stått fram med sterke historier etter å ha fått fjernet friske organer etter grunnløse mistanker om kreft.

– Det er svært mange mennesker som er sterkt berørt av dette. Jeg er veldig bekymret for det presset denne saken har påført alle aktørene, sier Kvig Rydningen til NRK.no.

– Vil aldri mer ha lederansvar

Kvig Rydningen sier han nå er lettet over å kunne fratre stillingen, noe som han lenge har ønsket å gjøre. Han vil heller aldri igjen ta jobb som sjef innenfor helsevesenet.

– Det har vært en forferdelig opplevelse for meg det året denne saka har vedvart. Her er det liv som er ødelagt. Jeg går nå tilbake til å fungere som vanlig kirurg. Det er faget mitt og det har jeg ønsket lenge å kunne gå tilbake til.

– Jeg vil aldri mer ha noe med ledelse å gjøre. Aldri mer vil jeg ta skylda for det andre gjør, avslutter Kvig Rydningen.

Må vente til over ferien?

Geir Sverre Braut

Assisterende direktør Geir Sverre Braut i Helsetilsynet.

Foto: Tormod Strand / NRK

Helsetilsynet har fått operasjonsskandalen ved Nordlandssykehuset på sitt bord, men tviler på at de kommer skikkelig i gang før etter sommerferien.

– Akkurat nå er vi på jakt etter sakkyndige som kan vurdere denne saken både fra nasjonale og internasjonale standarder. Sommerferien gjør at det er vanskelig å få tak i folk, sier assisterende direktør Geir Sverre Braut i Helsetilsynet.

Blir ikke suspendert

Nordlandssykehuset - leger

Kirurgene Johannes Diermann og Rastislav Kunda er nå omplassert. Bildet er fra Nordlandssykehusets nettside.

Foto: Faksimile: Nordlandssykehuset

Han vi ikke si om saken kan få konsekvenser for flere enn den avgåtte klinikksjefen. Heller ikke om hvorvidt de omstrid kirurgene bør fratas autorisasjonen.

– Det er ikke aktuelt på bakgrunn av de opplysningene vi har så langt. De kravene helsepersonelloven stiller til suspensjon av en autorisasjon er ikke oppfylt så langt.

– Så de kan få operere folk igjen når dette har lagt seg?

– Det har jeg ikke grunnlag for å kommentere nå.

Blir politianmeldt

De to legene som opererte flere friske personer for kreft ved Nordlandssykehuset i Bodø blir nå meldt til politiet. NRK har vært i kontakt med pårørende for andre av de feilopererte pasientene som vurderer å anmelde de to legene.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.