Hopp til innhold

Svenske likhunder skal finne savnet 23-åring: – De har en fantastisk luktesans

De svenske likhundene var delaktige i funnet av Kim Wall i Danmark, da de markerte 1000 meter unna liket hennes. I morgen ankommer de Vesterålen for å delta i søket etter Truls Henrik Johansen.

DANMARK UBÅT WEB_INRIKES

De svenske likhundene som deltok i søket etter Kim Wall utenfor København, ankommer Øksnes i morgen.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

I morgen ankommer de svenske likhundene Øksnes, og går i gang med søket etter savnede Truls Henrik Johansen.

– Hunder har en fantastisk evne til å lukte ting, sier nestkommanderende ved Forsvarets Hundeskole, Amund Haarstad, og fortsetter:

– Liklukt og menneskelukt har relativt sterk luktsignatur og er noe av forklaringen på at hunder markerer på lange avstander, forteller Haarstad.

Amund Haarstad

Nestkommanderende ved Forsvarets Hundeskole, Amund Haarstad.

Foto: Forsvaret

Han kan ikke uttale seg om hvordan svenskene trener opp sine likhunder, men deler sin kunnskap om hvordan forsvaret trener opp sine hunder.

– Det vi har sett når det gjelder å lete etter folk og substanser under vann, er at vannet er ganske flyktig, og avgir ganske mye lukt til overflaten. Det er også en del vind og bevegelse av luft på overflaten av vannet, så hundene fanger lett opp luktmolekyler, forteller Haarstad.

Likhundene ankommer Øksnes i morgen

De svenske hundene er i stand til å markere på duftspor, selv når det dreier seg om lik eller likdeler som ligger under vann.

Nå håper innsatsleder i Nordland politidistrikt, Jørn Karlsen, at hundene kan være med på å finne den savnede 23-åringen.

– På mandag fikk vi svar fra svenske politimyndigheter at de stiller med to hundeførere og likhundene til vår disposisjon. Vi har fått bekreftet at de vil reise mot Øksnes i dag, og at de starter søket i morgen.

Karlsen forteller videre at grunnen til at det må leies inn hjelp fra Sverige, er at Norge ikke har den spesialkompetansen når det kommer til hundesøk etter lik på sjøen.

– Hva er spesielt med kompetansen til de svenske likhundene?

– De er spesialtrent til å finne lik som ligger i sjøen. De norske politihundene egner seg best til å finne ting på land, forteller Karlsen.

Roser lokalbefolkningen

Leteområdet som likhundene skal søke i, er samme område hvor det ble benyttet ROV-søk i helga.

– Området vi leter i ligger i Øksnes kommune, der den savnede forsvant for en måned siden. Det er summen av etterforskning og søk vi har gjort, som gjør at vi valgte å bytte søkeområde før forrige helg.

Det er mange ressurser i sving på søkestedet, og innsatslederen roser alle de frivillige og lokalbefolkningen som har bidratt i letingen.

– Vi har hatt et voldsomt engasjement blant lokalbefolkning, og frivillige. Punkt en er å finne savnede. Og vi fortsetter med det.

Amund Haarstad forteller at det er mye som kan påvirke hvor langt unna et lik en hund kan markere.

– Det er vanskelig å anslå et nøyaktig tall, ettersom det er mange faktorer som spiller inn. Topografi, vindretning og været har stor innvirkning på dette.