NRK Meny
Normal

Stubholt: – Jeg har ikke drevet skittent spill i oljesaken

Tidligere statsekretær Liv Monica Stubholt (Sp) benekter at hun diskuterte strategier for å åpne opp Lofoten og Vesterålen med amerikanerne. – VG-oppslaget er på grensen til ærekrenking, sier hun.

Liv Monica Bargem Stubholt

FRUSTRERENDE: – Jeg synes det er frustrerende at VG legger opp til at jeg har drevet med skittent spill, sier tidligere statssekretær Liv Monica Stubholt (Sp) i Olje- og energidepartementet.

Foto: REUTERS

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I et dokument fra Wikileaks, som VG har fått tak i, går det fram at Stubholt i 2008 skal ha bedt den tidligere amerikanske ambassadøren om hjelp til å så tvil rundt miljøargumentet mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Men dette er ikke tilfelle sier Stubholt:

– Jeg synes det er frustrerende at VG legger opp til at jeg har drevet med skittent spill. Det er på grensen til å være ærekrenkende, sier hun til NRK.no.

Amerikansk forventning

Ifølge dokumentet som VG referer til i dag skal den tidligere amerikanske ambassadøren Benson K. Whitney i Oslo ha uttrykt en klar amerikansk forventning om at norske myndigheter åpnet nye områder for olje- og gassutvinning, og at dette inkluderte de politisk kontroversielle områdene Nordland VII og Troms II.

Stubholt skal også ha informert ambassadøren om at dersom regjeringen i 2010 konkluderte med å åpne feltene, så ville de ikke være klare for produksjon før i 2017.

Selv avviser hun at hun hadde en agenda foran dette møtet.

– Overhodet ikke. Tvert i mot var oppgaven i samtale med de utenlandske diplomatene å forklare og utdype norsk politikk slik at de kunne forstå den, og forholde seg til den.

– Men det har de tydeligvis ikke gjort?

– Det er vanskelig for meg å si. Jeg har ikke hatt mulighet til å lese det som VG refererer til. Men har de misforstått, så må det være deres ansvar. Jeg er veldig sikker på at jeg har vært klar i min dialog med dem, sier Stubholt.

– Feilaktig inntrykk

USAs ambassadør i Norge, Benson K. Whitney.

Benson K. Whitney

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Den tidligere statssekretæren reagerer sterkt på VG sitt oppslag.

– De skaper et helt feiaktig inntrykk av den samtalen jeg hadde med den daværende amerikanske ambassadøren. Jeg har aldri sagt noe annet til ham, enn jeg har sagt i enhver annen sammenheng. Og det er kort fortalt at jeg mener det er nyttig at oljenæringa bør interessere seg mer for miljø og klimaspørsmål enn det de tradisjonelt har gjort.

Min anbefaling om å interessere seg for miljøspørsmål var helt uavhengig av diskusjonen av åpningen av Lofoten og Vesterålen. Jeg har stått for regjeringens synspunkter har i oljesaken.

– Må være en misforståelse

WikiLeaks

VG har fått tilgang til dokumentet via varslertjenesten WikiLeaks.

Foto: Skjermdump

– Er det den tidligere amerikanske ambassadøren som har misforstått?

– Ja. Jeg har selvsagt aldri oppfordret amerikanske oljeselskaper til å arbeide for åpning av Lofoten og Vesterålen. Dette står jo uansett på deres dagsorden, og trenger ingen oppfordring fra meg. Men det har ikke vært min oppfordring, og er også i strid med den politikken som jeg representerte som statssekretær.

Hun klarer ikke i dag å huske om møtereferenten var den amerikanske ambassadøren eller andre i delegasjonen.

– Derfor er det vanskelig å si hvem som har gjort feil. Dette er informasjon som ikke jeg har tilgang til. Og det er jo også en tolkning. Da kan det fort bli som med hviskeleken at kommunikasjonen blir fordreid. Jeg har imidlertid et avslappet forhold til dette. Hvordan det blir lest, referert og sitert av VG er i dagens avis feilaktig, sier hun til NRK.no.

SV reagerer

Snorre Valen, SV-politiker, Trondheim

SVs miljøpolitisk talsperson Snorre Valen reagerer skarpt på at det skal ha vært kontakt mellom Sp og amerikanerne om oljesaken.

Foto: Mari Wedø / NRK

SVs miljøpolitisk talsperson Snorre Valen reagerer på opplysningene om møtet mellom tidligere statssekretær Liv Monica Stubholt (Sp) i Olje- og energidepartementet (OED) og den amerikanske ambassadøren i Norge.

– Hvis disse opplysningene stemmer, er Stubholts opptreden uhørt, mener Valen.

I sitt referat fra møtet skriver Whitney følgende:

«Stubholt gjentok at støtte fra en klimabevisst opinion var nødvendig før Nordland og Troms kunne åpnes» og «hun hintet om at amerikanske energiselskap burde involvere seg offentlig for å kvele bekymringer om at oljeutvinning ville være skadelig for miljøet».

– En statssekretær i OED har ikke noe i USAs ambassade å gjøre. Og det er svært fremmed for meg at USA skal ha noen som helst innflytelse over hvor det skal bores etter olje i Norge. Det er skandaløst at en representant for regjeringen diskuterte strategier for å åpne opp Lofoten og Vesterålen med fremmede makter, mener SV-politikeren.