Hopp til innhold

Tror lusetiltak gir større inntekter og flere arbeidsplasser

Miljøbevegelsen er i opprør over at regjeringa går inn for økt vekst i oppdrettsnæringen, men fiskeriministeren får støtte av lokal produsent i Nordland.

Miljøbevegelsen er i opprør over at regjeringa går inn for økt vekst i oppdrettsnæringen, men fiskeriministeren får støtte av lokal produsent i Nordland.

Oppdrettsnæringen har lenge slitt med lakselus. Nå ønsker regjeringen mer laks i merdene og strengere miljøkrav. FOTO: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker ønsker mer laks i oppdretternes merder, men setter samtidig strengere miljøkrav for næringen.

Aspaker mener de nye tiltakene hun i dag presenterte øker kapasiteten hos de etablerte oppdretterne i Norge med rundt 60.000 tonn laks og hevder det vil gi bedre konkurransekraft og mindre lakselus.

Ottar Bakke

Daglig leder Ottar Bakke i Ballangen Sjøfarm mener de skal klare å holde seg innenfor strengere miljøkrav.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Det kan bety penger i kassen for oppdrettsbedrifter som Ballangen Sjøfarm i Nordland.

– Lakseprisene går opp og ned som en jojo så det er vanskelig å si, men for oss vil det normalt sett utgjøre en million kroner på bunnlinjen, sier daglig leder Ottar Bakke.

Kan øke produksjonen

Fiskeriminister Aspaker vil øke produksjonen av oppdrettslaks med om lag fem prosent. Hos Ballangen Sjøfarm produserer de i dag rundt 3.000 tonn årlig. Om Aspaker får viljen sin kan Ottar Bakke øke produksjonen med 150 tonn.

– Det betyr at vi potensielt kan skape flere arbeidsplasser. Det er noe vi får se på etter hvert. 150 tonn krever økt innsats og gir mulighet for flere ansatte.

Han tror samtidig at tiltaket kan være med på å stabilisere lakseprisen.

– Vi har sett at det har vært et underskudd på tilbudet av norsk laks ute i verden og det er klart at det vil demme opp for de store svingningene som har vært i lakseprisene.

Strengere miljøkrav

Ballangen Sjøfarm
Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Men bak forslaget om mer laks i merdene ligger det kraftige innstramminger i miljøkravene slik at næringen skal få bukt med luseproblematikken.

De som sier ja til de nye konsesjonene kan blant annet ikke bruke mer enn to medikamentelle behandlinger per produksjonssyklus. I tillegg må oppdretterne gå med å redusere antall lakselus per laks. Det med mindre bruk av medikamenter enn i dag.

Møter reaksjoner

Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet

Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet mener regjeringen opptrer kunnskapsløst.

Foto: Naturvernforbundet

I Naturvernforbundet har de liten tro på at mer fisk i merdene vil gi mindre lakselus. Fagleder Arnodd Håpnes reagerer med hoderisting på forslaget som nå skal ut på høring.

– Vi syns det er kunnskapsløst. Oppdrettsnæringen produserer i dag så mye lus at det er et kjempeproblem for sjøørret og laks. Det å putte enda mer oppdrettslaks i fjordene vil skape et enda større problem, sier Håpnes til NRK.

Og han får støtte fra Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF).

– Målet er bra, men at man skal nå det målet ved å gjøre et vedtak om å øke mengden fisk virker vilt urealitisk. Dette er miljømessig et dårlig tiltak, og det er dårlig næringspolitikk, sier Espen Søilen, generalsekretær i NJFF.

– Ved å øke antall fisk gjør ikke det situasjonen enklere. Det finnes ikke løsninger i dag som kan løse luseproblemene. Det er de virkemidlene vi mangler.

Han mener det i dag er umulig for lakseprodusentene å komme ned på lusenivået Aspaker krever.

– Vi skal klare det

Men det er Ottar Bakke i Ballangen sjøfarm uenig i.

– For vår del skal vi klare det, men det er klart det er forskjeller rundt i landet, men i vårt område er det fullt mulig.

Kritikken fra NJFF og andre miljøorganisasjonene tar han med stor ro.

– De vil ha sine meninger om det og de har jo sin misjon. Det er sånn verden er.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker hevder tiltakene skal sikre økt konkurransekraft for oppdrettsnæringen og gi mindre lakselus.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK