Hopp til innhold

Storstilt plan for å berge ut innesperrede spekkhoggere

Nær 1000 mennesker har meldt har meldt sin interesse for å hjelpe de sju spekkhoggerne som i flere uker har vært innesperret i en os utenfor Brønnøysund.

Spekkhoggere i Brønnøysund
Foto: Norwegian Orca Survey

I over to uker har fire voksne hunndyr og tre kalver svømt i Trælvikosen i Brønnøy, men det er ikke nok næring for å brødfø flokken, og folk er bekymret for dyrevelferden. En voksen spekkhogger spiser rundt 100 kilo fisk per dag, og den lille osen har ikke nok mat til å fø sju spekkhoggere

Fredag eller lørdag skal organisasjonen Norwegian Orca Survey forsøke å hjelpe spekkhoggerne ut av Trælvikosen. Med seg har de nær 1000 mennesker og eksperthjelp fra inn- og utland. Mattilsynet har også gitt tillatelse til aksjonen.

– Vi er trygg på at planen vår kan lykkes. Vi har søkt råd hos eksperter som har gjennomført liknende bergingsaksjoner i Canada, Australia og Alaska, sier Richard Karoliussen i Norwegian Orca Survey.

Plan for å berge spekkhoggere

Her er den foreløpige planen for hvordan spekkhoggeren skal kunne berges ut av osen.

Foto: Norwegian Orca Survey

Siden spekkhoggerne ble oppdaget i Trælvikosen, har engasjementet for de innesperrede dyrene vokst. Blant annet har profesjonelle kajakkpadlere tilbudt å hjelpe til. Redningsskøyta har også sagt seg villig til å bistå.

Ifølge Karoliussen er planen ganske enkel, og har vært utprøvd flere ganger utenlands.

– Vi vil plassere flere båter på ulike steder i osen. Fra båtene vil vi senke tau med vekter om lag 10–15 meter ned i havet. Når spekkhoggerne vil få et signal om at det henger noe der, og da vil de ikke krysse denne barrieren, sier han til NRK.

Bastesen støtter aksjonen

Steinar Bastesen

Steinar Bastesen anslår at det bør minst 10–15 båter til for å få spekkhoggerne ut. – De bør lage en hestesko, og lede dem ut av fella de sitter i nå.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Tidligere hvalfanger og Kystpartipolitiker Steinar Bastesen bor i Brønnøysund, og har fulgt med på hvaldramaet i hjemkommunen. Han støtter bergingsaksjonen i Trælvikosen.

– Derfor haster å få dem ut derfra før de sulter i hjel. Det er riktig å forsøke å berge dyr som er i nød. Alle skapninger har livets rett.

Hadde det vært vågehval er han ikke like overbevist.

– De er det lovlig å jakte på, og har et svært godt kjøtt. Du kan ikke spoise kjøttet til spekkhoggerne. Årsakene er at de spiser varmblodige dyr. Kjøttet kan inneholde trikiner, som er små parasitter, som kan forårsake trikinose. Sykdommen kan være alvorlig for mennesker.

– Ingen lek

Spekkhoggere i Brønnøysund

Spekkhoggerne som er innesperret i Trælvikosen har de siste ukene engasjert lokalbefolkningen.

Foto: Eve Jourdain / Norwegian Orca Survey

Dersom en slik bergingsaksjon skal bli vellykket er det viktig at de som står bak, vet hva de holder på med, ifølge Bastesen.

– En slik operasjon er ingen lek. Man må ha en god plan. Det er ikke bare å skremme dem ut på dypere vann, sier Steinar Bastesen.