NRK Meny
Normal

Stormen kostet 50 millioner kroner

Skadene etter uværet i helga har foreløpig kostet 50 millioner kroner, men Finansnæringens Fellesorganisasjon mener dette tallet vil øke.

Tonje Westby

Tonje Westby i Finansnæringens Fellesorganisasjon.

– Foreløpig har vi fått inn 275 skademeldinger, men dette er et tall som absolutt vil stige utover uka, sier Tonje Westby.

Hun er kommunikasjonssjef i Finansnæringens Fellesorganinsasjon (FNO), som nå sitter på skademeldingene etter «Berits» herjinger i helga.

Klokken halv sju søndag kveld hadde antallet skademeldinger steget til 500.

Tap for 50 millioner

Til nå har de fått inn erstatningskrav tilsvarende 50 millioner.

Finansnæringens Fellesorganisasjon tror tallet kunne vært mye høyere.

– Vi hadde jo en nyttårsstorm på nordvestkysten i 1992, og der var det snakk om skader tilsvarende 1,3 milliarder kroner. Så jeg tenkte at det kunne være mye verre, sier Westby til NRK Nordland.

Mindre enn ventet

Når de endelige tallene har kommet på bordet, tror hun ikke skadene er så ille som man fryktet på forhånd.

– Det er ingenting som tyder på at dette skal bli et stort omfang. Bebyggelsen i de rammede områdene er spredt og folk er mer vant med uvær. Derfor har de heldigvis tatt sine forhåndsregler, sier Westby.

Foreløpig har de ikke fått oversikt over hvilke områder langs kysten som er hardest rammet.

Sikret erstatning

I Norge er det lovfestet at alle som har en brannforsikring får dekt skadene etter naturfenomener. Dersom du har en brannforsikring med en premie på to millioner kroner, betaler du 160 kroner inn til naturskadeordningen.

– Så det betyr at det er lik premie for alle, og alle er sikret erstatninger etter denne typen naturskader, sier Tonje Westby.