Hopp til innhold

- Vi har bare en Saltstraumen

- Det er viktig å sende signal til kommunen om å ikke bygge i strandsonen, sier miljøvernministar Eirik Solheim (SV) til NRK.

Saltstraumen protest første mai bodø

STERKE PROTESTER: 7.300 personr har signert på oppropet mot utbygging i Her fra 1. maitoget i Bodø.

Foto: Bjørn Vang / NRK

Miljøverndepartementet har i dag stoppet utbyggingen av sjøhus i strandsonen ved Saltstraumen i Bodø.

- Dette er et helt unikt område, sier miljøvernministeren til NRK Nordland.

Etter at Bodø kommune tidligere i år sa ja til utbyggere som ville bygge 80 sjøhus og en 400 meter lang molo i utkanten av Saltstraumen, så miljøvernere rødt. Vedtaket ble klaget inn, både til kommunen og til Miljøverndepartementet.

Staten og kommunen bør samarbeide om å legge området ved Saltstraumen bedre til rette for allmennheta, bl.a. ved å utvikle stisystemet, legge til rette for funksjonshemma, sette i stand kaier osv.

Les brevet fra Miljøverndepartementet

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Sto på sitt

I september behandlet plan, nærings- og miljøkomiteen i Bodø anken. Kommunen står på sitt tidligere vedtak og mener fortsatt det er riktig å si ja til utbyggerne.

– Flertallet i utvalget mente at det ikke er kommet til nye elementer. Vi har derfor sendt anken videre til Miljøverndepartementet uten å gå veien innom bystyret, sier komitéleder Eirik Sivertsen (Ap).

Miljøverndepartemenetet fikk da to anker å behandle i den kontroversielle saken, både den som ble oversendt fra Bodø kommune, og en annen anke som ønsker prøvet lovligheten av det opprinnelige vedtaket i bystyret.

- Vi er overkjørt

Eirik Sivertsen sier i dag til NRK at han tar avgjørelsen til etterretning, og spør seg hvilke planer departementet har for området.

- Skal regjeringa kjøpe området i Saltstraumen for å ta vare på det, spør Sivertsen.

Komitélederen har ikke lest vedtaket fra Solheim, men konstaterer at Bodø kommune er overprøvet i denne saken.

- Vi har bare en Saltstraumen

Det er allerede investert omlag ti millioner kroner i prosjektet som nå stanses. Miljøvernministeren er ikke bekymret for erstatningskrav, og mener det ikke foreligger noen rimelige krav for erstatning.

- Vi kan ikke bygge ned strandsonen bit for bit. Vi har bare en Saltstraumen, og den må vi bevare for kommende generasjoner, sier Solheim til NRK.

Bygge- og deleforbud

Saltstraumen Sjøhus planer for Knaplundsbukta

Slik var sjøhusene planlagt inn i Knapplundsbukta i Saltstraumen.

Foto: Grafikk: Ring Eiendomsmegling

Bodø kommune har fått en rekke søknader om ulike byggeprosjekter i Saltstraumen. De fleste har fått tommelen ned, og kommunen vedtok i september å innføre et bygge- og deleforbud som setter stopper for all bygging i selve Saltstraumen inntil det foreligger en helhetlig kommunedelplan til neste år.

Men planen omfatter verken Knaplundsbukta eller området hvor det er planlagt fiskecamp på Tuv.

- En fantastisk seier

Bystyrerepresentant og motstander av utbyggingen, Brigt Krisetensen i partiet Rødt er glad for at departementet har tatt klagene til følge.

- Dette er en stor seier for et fantastisk grasrotengasjementet og et flott arbeid med allianser mellom det meste som finnes av miljø-natur-og friluftsorganisasjoner. Hadde ikke varsleren Ole-Peer Gullhav sagt fra for to og et halvt år siden og fått bølgen til å rulle, ville det nå stått en llten hyttelandsby ferdig i Ripnes innerst i Saltstraumen, og en større med 124 "sjøhus" i tre etasjer hadde vært under utbygging ved utløpet av Straumen, sier Kristensen.

Nå mener han Staten bør kjøpe opp den resterende strandsonen ved Saltstraumen og sikre friluftsområdene ved Saltstraumen for allmennnheten på permanent basis.

Prøvestein på strandsonepolitikken

Mange har uttalt at det endelige vedtaket om utbygging langs Saltstraumen blir en prøvestein på om regjeringen mener alvor med en restriktiv strandsonepolitikk.

– Det dreier seg om verdens sterkeste malstrøm. Vi står nå foran en søknad om å få naturfenomenet inn på UNESCO’s Verdensarvliste. Men da må det ikke ødelegges med nedbygging, sier Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.