NRK Meny
Normal

Sterkt farvel med Jack Berntsen

Mer enn 200 mennesker møtte fram i Svolvær kirke for å ta farvel med familiefaren, visesangeren og komponisten Jack Berntsen.

Video Jack Berntsen bisatt

Visesanger og kulturbærer Jack Berntsen døde 5.oktober, 69 år gammel. Torsdag 14. oktober – på dagen han ville fylt 70 – ble han stedt til hvile i Svolvær kirke.

– Datoen er ikke tilfeldig valgt, sa prest Gisle Meling.

– Familien ønsket det slik, og avdøde selv ville absolutt ha likt dette, la han til.

Datter og barnebarn sang

Jack Berntsens eldste datter Steivor Olaussen Berntsen sang – og alle de tre barna framførte et minneord som viser at Jack var mer enn den offentlige sangeren de fleste av oss kjenner – han var også en kjærlig far.

Minnetaler

Jack Berntsens begravelse i Svolvær

Fra Svolvær kirke.

Foto: John Inge Johansen

Vågan kommune, Nordland fylkeskommune og vennen Frank A. Jenssen holdt minnetaler, og noen av de som var med i viseklubben Lovisa framførte «Sol bakom skyan».

Og da Berntsen båre ble båret ut av kirka spilte organisten visekongens egen melod «Kor e hammaren, Edvard?» fra 1972.

Folkekjær

Jack Berntsen ble født 14. oktober 1940 i Kjøpsvik, og er kjent for en rekke utgivelser og visebøker. Han vokste opp på Hamarøy, men bodde stort sett hele sitt voksne liv i Svolvær, der han jobbet som lektor i den videregående skolen.

Trubaduren Jack Berntsen mottok Prøysenprisen i 1985 og Nordland Fylkeskulturpris i 1981. Han var også kjent som aktivist og deltok aktivt i kampen mot oljeutvinning i Lofoten.

Video:

Video I ly av Lofotveggen

Se innslaget.

Video:

Video Jack Berntsen minneord

Jack Berntsen var sentral på Troilltampen i 1977. Se det historiske innslaget.

Hør NRK-jornalist Billy Jacobsen: