Hopp til innhold

Fikk som fortjent

Hele 500 mennesker møtte fram for å hylle visesangeren Jack Berntsen i Hamarøyhallen lørdag kveld.

Tysfjord Sang & Sement

HYLLEST TIL JACK BERNTSEN: Tysfjord Sang & Sement deltok med et tett og samspilt sett. Bandet har et nært forhold til Jack Berntsen, blant annet gjennom festivalen Troilltampen.

Foto: Knut Folkestad / NRK

- Utrolig fint å høre sine egne sanger framført av så forskjellige artister, sa hovedpersonen selv.

Jack Berntsen selv satt på fremste rad, i rullestol på grunn av skrantende helse, men som alltid med et godt smil skjult i det store skjegget. Han både klappet og spilte luftgitar til flere av sangene som ble fremført på scenen.

På lerretet over scenen ble det vist bilder fra hele hans karriere, som har påvirket flere generasjoner.

Søstrene Braseth hyllet Jack Berntsen

Rikke og Sofie Braseth var kveldens yngste deltakere.

Foto: Knut Folkestad / NRK

Kveldens yngste deltakere var søstrene Rikke og Sofie Braseth fra Kjøpsvik. Jentene på 12 og 14 år spilte flere sanger, blant annet ”Det bor et troll i Senja” sammen med Tove Karoline Knutsen.

Vi har møtt Jack mange ganger, han er utrolig kul. Det er en ære å få lov til å være her i kveld. Vi har jo vokst opp med sangene hans, blant annet ”Lille Bolla Bølla”.

Søstrene Rikke og Sofie Braseth

Sambygdingene i Tysfjord Sang & Sement deltok også på konserten, med et overraskende tett og velspilt sett. Konserten startet og begynte med ”Kor e hammaren Edvard” – framført av så vidt forskjellige artister som de lokale rockerne i The Drunken Wedding Experience og nevnte Knutsen.

Sterk tekst

Et av kveldens flotteste øyeblikk, var sønnen Jo sin framføring av ”En liten mann i verden”. Teksten hadde Jo selv funnet på farens ”roterom”, og alene med gitaren sørget Jo for kveldens mest personlige øyeblikk.

- Det er mange tanter som har grått til denne teksten, sa Jo fra scenen.

Sangen er aldri gitt ut, men reaksjonen i salen tatt i betraktning, det burde den vært. Teksten handler til alt overmål om sønnen Jo.

- Da jeg vokste opp, bodde vi i et hus med store vinduer. Teksten handler om et lite barn som sitter i vinduskarmen i sin mors arm, og ser ut på livet. Det er en veldig sterk tekst, sier Jo.

Han sier at denne markeringen var en fin opplevelse for Jack Berntsen og hans familie.

- Det har vært flere slike anledninger i det siste, for eksempel med statuen av Jack i Svolvær. Det er utrolig fint å få være med på arrangementer som dette.

Folkelig og jordnært

I konserten, som varte i nærmere tre timer, framførte deltakerne en blanding av Jack Berntsen-melodier og egne sanger. Underdirektør på det lulesamiske senteret Arran i Tysfjord, Lars Andreassen, la blant annet inn joik i sin tolkning av Jack Berntsens ”Sang til Tysfjord”.

Jack Bertnsen

Hovedpersonen selv, med et smil godt gjemt i sitt varemerke: Skjegget.

Foto: Knut Folkestad / NRK

Jack Berntsen, som vokste opp i Hamarøy og Tysfjord ble behørig takket av ordførerne i begge kommunene. Hans betydning for landsdelens identitet og tilhørighet ble trukket fram av alle artistene, som med sin aldersspredning og variasjon i låtvalg, bidro til en folkelig og jordnær konsertopplevelse – i beste Jack Berntsen-ånd.

At 500 mennesker møtte opp i Hamarøyhallen er nok uansett den beste attesten visesangeren kan få.

Her kan du mimre med lyd og bilder:

Gjensyn med Jack Berntsen

Troilltampen fra 1977