Hopp til innhold

Se Nord-Norges visekonge i aksjon

Jack Berntsen som døde i går har betydd mye for den nordnorske identiteten, sier visesanger Tove Karoline Knutsen.

Video Trolltampen fra 1977

Jack Berntsen var sentral på Troilltampen i 1977. Se det historiske innslaget.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Visesanger og kulturbærer Jack Berntsen døde i går, 69 år gammel. Flere framhever Berntsen som en av viktigste personene i nord-norsk kulturliv.

– Musikkarven etter Jack Berntsen er veldig viktig å ta med seg videre. For meg betyr dette svært mye, sier Sofie Braseth (16) fra Tysfjord.

Sammen med søstera Rikke deltok hun på hyllestkonserten til Jack Berntsen i Hamarøyhallen 30. mars i fjor.

– Glad og takknemlig

– Jeg er glad og takknemlig for at jeg fikk være med på den konserten. Jack Berntsen satt der og smilte i skjegget. Selv om jeg nå synger på engelsk i talentkonkurransen X-factor på TV2, vil jeg alltid ha et nært og kjært forhold til Jack Berntsen sin musikk, sier Sofie Braseth.

Også for visesanger og tekstforfatter fra Finnsnes, Ragnar Olsen, betydde Jach Berntsen mye.

– Nord-norsk visekultur hadde to kraftsentre. Det var viseklubben «Lovisa» som Berntsen startet i Svolvær, og Hålogaland Teater, sier Ragnar Olsen.

Visesanger og tidligere direktør for Festspillene i Nord-Norge, Tove Karoline Knutsen, sier Berntsen har betydd mye for utviklingen av visesangen og nordlendingers syn på seg selv.

– Både som skapende og utøvende kunstner hadde han en god evne til å tolke vanlige folks liv, og til å forstå, skrive og synge om politiske saker og politiske prosesser som har vært viktig for landsdelen, sier Knutsen.

– Viste oss vår verdighet

En av de første sangene Berntsen sang på nord-norsk dialekt var sangen "Kor e hammaren Edvard".

– Han var en av de som begynte å dikte og lage sanger på dialekt, og det var veldig viktig for alle oss som startet like etter at han Jack begynte. Det ga det nord-norske en verdighet som vi ikke visste at vi hadde, sier Knutsen.

Ragnar Olsen, kjent fra gruppen Boknakaran og tekstforfatter av Melodi Grand-Prix sangen Samiid Ædnan, slutter seg til Knutsen.

– Av alle enkeltpersoner var det Jack som bidro mest til å utvikle og forme og prege det som skulle bli den nord-norske visekulturen. Han hadde jo sine musikalske forbilder i amerikansk musikk, som han videreførte i Svolvær med viseklubben «Lovisa». Det var nok helt bevisst at alle skulle være med, «Lovisa» var ikke en klubb hvor de sang for hverandre, men de sang sammen, sier Ragnar Olsen.

Hyllet mens han levde

Jack Berntsen

Jack Berntsen på Svinøya i Solvær i 2004

Foto: Billy Jacobsen

I fjor vinter møtte 500 mennesker opp i Hamarøyhallen for å hylle visesangeren. Ulike artister stilte opp og fremførte sanger til ære for hovedpersonen selv, deriblant Tove Karoline Knutsen. Berntsen satte stor pris på arrangementet, og sa til NRK at det var utrolig fint å høre sine egen sanger fremført av så forskjellige artister.

I sin karriere ble han blant annet hedra med Prøysenprisen og Nordland fylkes kulturpris.

Jack Berntsen ville fylt 70 år 14. oktober, og det var planlagt storstilt feiring av dagen. Han hadde også planlagt lansering av en ny barnebok i den forbindelse.

Startet viseklubb i Svolvær

Jack Berntsen foran statue

Jack Berntsen foran statuen på kaia i Svolvær.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Jack Berntsen flyttet til Svolvær da han var 28 år, der han begynte som filolog ved Svolvær gymnas. Som nyfreslt visesanger foreslo han for rektor at de skulle starte en viseklubb, og som sagt, så gjort. «Lovisa» ble stiftet i 1968.

Han har selv skrevet om den moderne nordnorske visebevegelsens mor for Svolvær historielag.

Å sette Jack Berntsen til å skrive om visebevegelsen i Nord-Norge er like galt som å sette Mack til å uttale seg om Mack-ølets fortreffelighet, sa proffesor Ottar Brox en gang på syttitallet. Dette kan nok undertegnede langt på vei være enig i, men man må ikke glemme at undertegnede er en primærkilde på godt og vondt ifra den tidligere start i 1968 til det hele stilnet midt på åttitallet.

Jack Berntsen / Svolvær historielag

Folkelig artist

Jack Berntsen var en mann av folket. Som lærer var han også godt likt, og oppmuntret de som hadde musikalske ambisjoner.

– Jeg var så heldig å ha ham som lærer på gymnaset, og han var en veldig flink lærer og en slags omsorgsperson for oss hybelboere da. Og særlig vi som spilte gitar. Vi var alltid velkommen hjem til Jack, og der øvde vi i viseklubben «Lovisa». Han var en veldig omsorgsfull person. Jack ga oss mye inspirasjon, og han var et flaggskip for alle oss amøatører, sier Kai Larsen.

Jacn Berntsen var også en av intiativtakerne til Troilltampen, som ble etablert i 1973.

– Troilltampen var Jack sitt hjertebarn. Alt det han stod for, politisk og kulturpolitisk, fikk sitt uttrykk i Troilltampen. Det var inkluderende, og alle fikk være med. Alle fikk lov til å gå på scenen, og fikk reisen dekt, men ikke noe mer. Det var en festival som tok samtida på pulsen, sier Ragnar Olsen.

  • Se video: Gjensyn med Jack Berntsen
  • Hør NRK-reporter Billy Jacobsen: