Sterke protester på seismikk-møte

I dag holdt oljedirektoratet sitt siste info-møte om den omstride seismikkskytinga på Værøy, og det til sterke protester.

Infomasjonsmøte på Værøy

SKEPTISKE FISKERE: På informasjonsmøtet på Værøy i dag var fiskerne svært skeptiske til det de fikk høre.

Foto: Jens Kyed / NRK

Oljedirektoratets folk ble møtt med massiv kritikk fra oppgitte fiskere på Værøy i dag. Informasjonsturneen i Vesterålen, Senja og Lofoten de siste to ukene har bidratt med stor skepsis til oljevirksomhet i Norges kanskje viktigste matfat.

- Vi må utsette oljevirksomheten

- Vi ser på seismikk en klar trussel. Seismikk er starten på oljevirksomhet, sier fisker Magnus Eilertsen som deltok på møtet på Værøy i dag.

- Sånn som det har blitt nå så kommer oljeindustrien til å vinne. De kommer til å borre etter olje utenfor lofoten og Vesterålen, men vi må prøve å utsette det lengt mulig, fisker Jarle Andreassen.

I fire måneder skal havbunnen på Norges rikeste fiskefelt undersøkes ved hjelp av trykkluftbølger.

- Fiskerne blir overkjørt

- Jeg synes det er skummelt å høre hvor overkjørt fiskerne føler seg. Her er sameksistensen tynnslitt og det er tydelig at alle mener oljeinteressene har kommet i førersetet, sier Elisabeth Sæther i miljøvernorganisasjonen Bellona.

Kritikken oljedirektoratet har fått på rundturen har gitt noen endringer.

- Vi får ikke samlet seismikk sånn som vi har planlagt, vi må samle informasjonen mer stykkevis og delt, sier kommunikasjonsrådgiver Elbjørg Waage Melberg i oljedirektoratet.