NRK Meny
Normal

Sterke protester på seismikk-møte

I dag holdt oljedirektoratet sitt siste info-møte om den omstride seismikkskytinga på Værøy, og det til sterke protester.

Infomasjonsmøte på Værøy

SKEPTISKE FISKERE: På informasjonsmøtet på Værøy i dag var fiskerne svært skeptiske til det de fikk høre.

Foto: Jens Kyed / NRK

Oljedirektoratets folk ble møtt med massiv kritikk fra oppgitte fiskere på Værøy i dag. Informasjonsturneen i Vesterålen, Senja og Lofoten de siste to ukene har bidratt med stor skepsis til oljevirksomhet i Norges kanskje viktigste matfat.

- Vi må utsette oljevirksomheten

- Vi ser på seismikk en klar trussel. Seismikk er starten på oljevirksomhet, sier fisker Magnus Eilertsen som deltok på møtet på Værøy i dag.

- Sånn som det har blitt nå så kommer oljeindustrien til å vinne. De kommer til å borre etter olje utenfor lofoten og Vesterålen, men vi må prøve å utsette det lengt mulig, fisker Jarle Andreassen.

I fire måneder skal havbunnen på Norges rikeste fiskefelt undersøkes ved hjelp av trykkluftbølger.

- Fiskerne blir overkjørt

- Jeg synes det er skummelt å høre hvor overkjørt fiskerne føler seg. Her er sameksistensen tynnslitt og det er tydelig at alle mener oljeinteressene har kommet i førersetet, sier Elisabeth Sæther i miljøvernorganisasjonen Bellona.

Kritikken oljedirektoratet har fått på rundturen har gitt noen endringer.

- Vi får ikke samlet seismikk sånn som vi har planlagt, vi må samle informasjonen mer stykkevis og delt, sier kommunikasjonsrådgiver Elbjørg Waage Melberg i oljedirektoratet.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.