NRK Meny
Normal

Stenger rasutsatt vei få dager etter gjenåpningen

Store nedbørsmengder gjør at Statens vegvesen frykter nye ras på fylkesvei 976 i Andøy kommune. Nå blir veien stengt nok en gang.

Created by InfoDispatcher

En flere tonn tung kampestein dundret ned fra fjellsida i november og la seg pent på fylkesvei 976 i Andøy. Nå frykter vegvesenet nye ras. FOTO: 03030-TIPSER

– Det er ventet mye nedbør og sterk vind. Derfor har vi besluttet å holde veien stengt i ett døgn i første omgang, forteller kontrollingeniør Magne Berg i Statens vegvesen.

Stengingen, som gjelder fra onsdag morgen klokka 7, skjer kun fem dager etter at ferdselsforbudet på den samme veien ble opphevet av politimesteren i Midtre Hålogaland.

Da var strekningen mellom Andenes og Bleik i Nordland stengt i drøyt to uker etter at en stor kampestein dundret ned på fylkesveien.

– Vi diskuterer fortløpende med både geolog og raseksperter. Når det er varslet såpass mye nedbør øker rasfaren, forklarer Berg.

Det er varslet full storm og store nedbørsmengder onsdag, og NVE har sendt ut varsel om flom på gult nivå i Trøndelag og Nordland.

  • Sjekk været fra YR her!

I første omgang blir veien stengt i ett døgn. Deretter skal vegvesenet gjøre en ny vurdering torsdag.

– Dette følger vi med på. Det kan komme endringer, ettersom prognosene også endrer seg. Men vi ser for oss at vi skal gjøre en ny vurdering torsdag klokka 9, sier kontrollingeniøren.

Har innført strengere rutiner

Faren for nedbør har tidligere bekymret vegvesenet, som har innført strengere stengerutiner på fylkesvei 976 etter steinraset sist.

Enkelt fortalt betyr det at når det varsles regn vil vegvesenet fortløpende vurdere å stenge veien igjen på kort varsel.

– Det vil si at når det varsles mer enn 15-20 millimeter nedbør i døgnet vurderer vi stenging. Det strenge stengeregimet vil nok vare utover høsten og kanskje i verste fall i forbindelse med vårløsningen. Altså godt ut på nyåret, fortalte geolog Viggo Aronsen til NRK for noen uker siden.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Steinras på fylkesveien mellom Andnens og Bleik

Dette er den største av steinene som raste ut i veibanen.

Foto: 03030-tipser

– Vi har sagt hele tiden at dette kunne skje, påpeker kontrollingeniør Magne Berg.

Det betyr at bilister i området må finne andre alternativer i all fall det neste døgnet.

– Onsdag må de nok kjøre rundt, bemerker Berg.

– Vil ha tunnel

Ingen personer ble skadet i raset i midten av november, noe som betegnes som flaks.

Andøy-ordfører Jonni Solsvik var rystet da han hørte hva som hadde skjedd.

– Det er kun flaks at det ikke har gått med menneskeliv. Vi kan ikke fortsette å stole på flaksen. Dette fjellet har skapt problemer i årevis, sa Solsvik den 18. november.

Fjellpartiet hvor raset gikk er porøst og innbyggerne er vel vant med steinsprang.

Andøya betegnes som en «geologisk lærebok», med så vel de yngste som de eldste bergarter. Bleik var antakelig det eneste sted i Norge som var isfritt under siste istid, og Bleiksmorenene er landets eldste.

Ramsåfeltet midt på Andøyas østside er det eneste på Norges fastland med olje-bergarter fra jura-krittiden.

– Tiden er overmoden til ta opp diskusjonen om en tunnel gjennom dette området, sa ordføreren.