Sørger ikke over jagerflytap

I Bodø er det ikke bare sorg over at kampflybasen kan komme til å forsvinne. – Skal vi si det slik at vi kondolerer Ørland med all flystøyen, ler Gjermund Melå.

Video Eiendomsutviklere vil ha Bodø Hovedflystasjon

– Ja det var godt sagt, sier nabo Karl Sommerset.

De to bor like ved enden av Bodø Hovedflystasjon, og hører godt når jagerflyene tar av. Men de er ikke de eneste som ser lyst på at jagerflybasen kan bli flyttet sørover.

Eiendomsutviklere sikler på områdene

Odd Emil Ingebrigtsen ser på utsikten og horisonten like ved hovedflystasjonen. Han er administrerende direktør i Bodø Boligbyggelag og er en av flere eiendomsutviklere som nå ser stort potensial i området som forsvaret kan komme til å forlate.

– Det vil jo åpne seg nye store muligheter her, dersom den beslutningen som er foreslått, blir tatt.

For det militære området i Bodø dekker nesten halve Bodøhalvøya. Hvis den militære aktiviteten i Bodø blir borte, kan store landarealer stå klar til nyetablering. Og det er et spesielt behov for nye området til industrien.

– Må se på mulighetene

– Av og til får man seg en liten knekk, men så må man bare brette opp ermene og komme seg videre. Man får i beste fall litt kortvarig sympati ved å syte litt, men vi må nå se på mulighetene og jeg er helt sikker på at det kommer vi til å få fint til i Bodø, sier Ingebrigtsen.

Og heller ikke naboene til militærområdet i Bodø ser mørkt på ny aktivitet.

–Det kan vel brukes til forskjellig, blant annet industriområdet og friområde og til boligbygging antar jeg, sier Melå.

– Det er jo stadig snakk om behov for tomter, vi har jo for lite tomteområder for å dekke industri og sånt som vi skulle ønske, Karl Sommerset.

Eiendomsutviklere vil ha Bodø Hovedflystasjon

MÅ SE PÅ MULIGHETENE: Odd Emil Ingebrigtsen i Bodø Boligbyggelag ser store muligheter dersom forsvaret trekker ut kampflyene fra Bodø.

Foto: Einar Breivik / NRK

Bodøordføreren gir ikke opp kampen

Det var tidligere denne uka at nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen avslørte på gruppemøtet til Arbeiderpartiet at Bodø vrakes som ny kampflybase, og at valget faller på Ørland og Evenes.

Men ordfører i Bodø Ole-Henrik Hjartøy (H) gir ikke opp kampen. Fredag var han i Oslo for å tale Bodøs sak overfor politikere og presse, godt assistert av kommunikasjonsrådgiver Geelmuyden. Kiese.

Han skulle også møte partileder Erna Solberg. Høyre har ikke tatt stilling til basespørsmålet, men avventer regjeringens forslag til Stortinget. Det er varslet rett før påske.

– Kanskje er vi litt sent ute, men så har da også Arbeiderpartiet i siste øyeblikk kastet fram en tobaseløsning med Ørland og Evenes, uten at den er utredet eller kostnadsberegnet. Det har hele tiden vært en forutsetning at det bare skulle være en base for F-35. Nå snakker man plutselig om to, sier Hjartøy.

– Får den beste løsningen

Aps forsvarspolitiske talsmann, Sverre Myrli, avviser denne framstillingen og sier at beslutningen om Ørland/Evenes er fattet på bakgrunn av grundig dokumentasjon fra Forsvarsdepartementet. De detaljerte kostnadsberegningene vil komme i proposisjonen om langtidsplanen.

– Norge får nå den beste løsningen, både sikkerhetspolitisk, operativt og økonomisk, sier Myrli til NTB.

ole hjartøy

GIR IKKE OPP: Bodøordfører Ole-Henrik Hjartøy gir ikke opp kampen om å få beholde jagerflybasen i Bodø, med 800 arbeidsplasser.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK