Barth Eide: – Trodde jeg skulle velge Bodø

Forsvarsminister Espen Barth Eide trodde han skulle velge Bodø som kampflybase, men valget falt på Ørland.

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide valgte til slutt Ørland som ny hovedflybase, men han trodde lenge at det skulle bli Bodø.

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

– Jeg trodde jeg skulle lande på Bodø, men gjennom prosessen har Ørland vist seg både billigst og best, ikke minst med tanke på å utdanne og trener flyverne, sier Espen Barth Eide til Aftenposten.

I går vedtok Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter at Bodø vrakes som ny kampflybase.

Seks representanter, deriblant alle fra Nordland, stemte mot løsningen der Ørland blir hovedbase og Evenes får en fremskutt base.

– Må være i nord

Det er knapt en overraskelse ettersom forsvarssjef Harald Sunde var tilhenger av Ørland.

Barth Eide har tidligere vært en av regjeringens sentrale aktører i nordområdesatsingen. En fremskutt base på Evenes sikrer nettopp dette.

– For meg var det aldri aktuelt ikke å være i nord, sier forsvarsministeren.

Barth Eide forteller at rundt ti prosent av treningsflyvningen med F-35 vil skje fra Evenes.

(artikkelen fortsetter under)

Video Ap vil ha kampfly til Ørland

Ap vil ha kampfly til Ørland

Plaster på såret

Men Bodø skal få et plaster på såret av regjeringen.

– Luftforsvarets ledelse planlegges flyttet fra Rygge til Bodø. Det vil si at flyvere og andre som i dag er aktive i Bodø, vil være ti år eldre og klar for denne type oppgaver når Bodø som flystasjon avvikles. Familier vil kunne bli. Mange av dagens teknikere er også godt voksne, mens vi vil bygge opp et nytt miljø på Ørland. Bodø vil fortsatt ha problemer, men vil slippe støyen og kan bruke landareal ved sjøen til noe annet, sier Barth Eide til Aftenposten.

Sp støtter Ørland

Også SV og Senterpartiet diskuterte kampflybasen i gruppemøter onsdag.

Senterpartiets parlamentariske leder Trygve Slagsvold Vedum sier til NTB at de støtter Aps anbefaling om å legge hovedbasen på Ørland, men at de ennå ikke har bestemt seg for hvor de mener en framskutt base skal ligge.

– Ørland er det beste og billigste alternativet og gir størst effekt, sier Slagsvold Vedum til NTB.

SV er delt mellom Bodø og Ørland. Saken skal behandles i Stortinget i juni.

(artikkelen fortsetter under)

Video Varsler kamp for jagerflyene

Bodø gir ikke opp kampen.

Har ikke gitt opp

Men i Bodø fortsetter kampen.

Daniel Bjarmann-Simonsen

Politisk rådgiver, Daniel Bjarmann-Simonsen, sier slaget ikke er tapt.

Foto: Johannes Børstad / NRK

– Det er ingen grunn til å sprette champagnen i Trøndelag. Slaget er på ingen måte tapt, og kampen fortsetter, sier politisk rådgiver for ordføreren i Bodø, Daniel Bjarmann-Simonsen.

Simonsen mener Arbeiderpartiet har skutt seg selv i foten ved å velge Ørlandet, siden dette blir et dyrere alternativ enn i Bodø.

– Forsvarssjefen har hele veien sagt at det skal bli en enbaseløsning, og når de nå velger å gå for en tobaseløsning, er det å gå imot alle råd som har blitt anbefalt. Det vil også koste åtte milliarder mer å legge kampflybasen til Ørland. Det er misbruk av penger, sier Simonsen.

Stortingsrepresentant for SV på Stortinget, Bård Vegar Solhjell, sa også i dag at de ikke har tatt et endelig standpunkt til saken. Det mener Simonsen er et positivt signal for Bodø.

– Det er en splittet regjering, så dette er ikke over. Vi snakkes om Bodø som har vært en bærebjelke i norsk luftforsvar i 60 år, så dette er ikke gjort med et pennestrøk på en onsdag, sier Simonsen.