Hopp til innhold

Solheim: - Verdiene avgjør ikke

Olje og gass for hundrevis av milliarder, er ikke god nok grunn til å si ja til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, mener miljøvernminister Erik Solheim.

Erik Solheim er blitt leder for en klimagruppe som skal jobbe med skipsfart, flytrafikk og handel

SIER NEI UANSETT: Erik Solheim lar seg ikke friste av eventuelle oljemilliarder.

Foto: Tore Meek / Scanpix

Det kan ligge olje og gass verdt enorme summer under havbunnen utenfor Lofoten og Vesterålen, men det har ikke noe å si for miljøvernministeren, skriver Dagsavisen.

Bryr seg ikke om pengene

Fredag legger Oljedirektoratet fram sine anslag for hvor mye olje og gass som kan finnes der i områdene. Selv om det skulle vise seg at olje- og gassforekomstene er svært store, vil ikke det påvirke miljøvernminister Erik Solheims standpunkt.

– Det er ikke noe avgjørende argument i den sammenheng om det ligger store verdier der. Norge har en enestående mengde penger i oljefondet, sier Solheim til Dagsavisen.

Informasjonssjef Sigbjørn Aanes i Oljeindustriens Landsforening sier han er overrasket over holdningen.

– Når vi snakker om så store verdier i olje og gass, snakker vi ikke bare om rene penger i pensjonsfondet eller i statsbudsjettet. Da snakker vi om lokal
aktivitet, arbeidsplasser og ringvirkninger for lokal- og regionsamfunn som vil være av svært stor betydning, sier Aanes.

Miljørapport i dag

I dag får regjeringen oppdatert kunnskap om de miljømessige forholdene i Barentshavet og Lofoten.

Havforskningsinstituttet, Kystverket og Norsk Polarinstitutt skal presentere en rapport om området klokken 13:00 i Bodø i dag.

Forskningsdirektør ved Havforskningsinstituttet, Ole Arvid Misund sier rapporten inneholder verdifull kunnskap om havområdene.

– Nå har vi hatt fire år på å skaffe et bedre kunnskapsgrunnlag for den videre forvaltningen av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og det sørlige Barentshavet, og det er dette grunnlaget vi legger frem nå, forteller Misund

Ny, viktig informasjon

Forskningsdirektør ved Havforskningsinstituttet, Ole Arvid Misund sier rapporten inneholder verdifull kunnskap om havområdene.

– Nå har vi hatt fire år på å skaffe et bedre kunnskapsgrunnlag for den videre forvaltningen av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og det sørlige Barentshavet, og det er dette grunnlaget vi legger frem nå, forteller Misund.

Gir ingen råd

Rapporten inneholder ingen anbefaling for hva Havforskningsinstituttet mener bør gjøres med områdene.

–Nei, dette er ren presentasjon av kunnskap. Vi kommer ikke med noen nye rådgiving, bare med ny innsikt om kartlegging av havbunnen.

Hva kan du si om rapporten?

Rapporten må legges vekt på

– Vi har nå langt bedre kunnskap om områdene Nordland 7 og Troms 2. Vi vet mer om bunnfaunaen, ihvilke områder det finnes korallrev, og det er slike ting som må tas med i vurderingen når politikerne skal avgjøre fremtiden for disse områdene.

Misund forventer at rapporten blir viktig når beslutningen skal tas.

– Jeg har tror på at politikerne vil legge kunnskaper til grunn når de skal avgjøre hva som skal skje med disse områdene, og derfor tror jeg denne rapporten blir viktig for den videre prosessen. Det skal utarbeides en ny stortingsmelding i løpet av høsten, og her tror jeg de nye kunnskapene vil legges vekt på, sier Misund.