Hopp til innhold

Slik blir du kvitt skvallerkål

Hageeierens verste fiende blir den kalt - skvallerkålen. Dessverre finnes det ingen enkle måter å bli kvitt utysket på. Men du kan begrense den - her får du rådene!

Skvallerkål

HAGENS VERSTE FIENDE: Har du først fått skvallerkål i hagen din - er det ikke lett å bli kvitt den...

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Skvallerkål er det mest fryktede og krevenede ugresset folk sliter med i hagene sine. Og har du først fått skvallerkålen inn i hagen er det uhyre vanskelig å bli kvitt den.

– Skal du lykkes må du gå svært grundig til verks. Dessverre finnes det ingen enkel måte å bli kvitt utysket på. Og helt rensket for skvallerkål i hagen din er nærmest en umulig oppgave. Den kommer alltid igjen, sier gartner Malfred Karl ved Oasen hagesenter i Bodø til NRK.no.

Les også: Skvallerkål - en gourmatisk nytelse

Rotsystem under jorda

Årsaken til gjenstridigheten ligger under jorda. Det har du sikkert oppdaget. For jo mer du river og sliter i stenglene og bladene over jorda, jo mer ser det ut til å være under.

– Skvallerkål er et rotugress, og det betyr at den har en jordstengel nede i bedet ditt. For å bli kvitt skvalderkålen må du begynne med å fjerne det som er under jorda, sier Malfred Karl.

Skal du grave bort skvallerkålen nytter det ikke å fjerne bare det øverste jordlaget. Røttene stikker dypt, og det er faktisk nødvendig å grave hele 60 cm dypt. I tillegg må jorden soldes for røtter. Hver minste lille bit av røttene blir nemlig til nye planter.

Bark og duk

Legging av duk

DUK OG BARK: Duk og bark kan begrense skvallerkålen.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Deretter må du begrense vekstmulighetene til ugresset så godt det lar seg gjøre.

– Hold staudebedet ditt mest mulig rent. Et nytt, anlagt staudebedd med store, nakne jordflate er en invitasjon til ugresset. Dekk til jorda slik at det ikke blir så lett for skvalderkålen å få fotfeste i hagen. Både lystett barkduk og bark eller kakaoflis, råder Karl.

Du kan også legge tykk, mørk plast over jorda. Det beste er å la plasten ligge i ett til to år. Selv da kan du ikke være helt sikker på at alle røttene er døde.

Kjemisk krigføring

Gift i hagen

SISTE UTVEI: Hagesentrene bugner over av gift som tar ugresset ditt.

Foto: Harald Krogtoft

Er du ikke fornøyd med disse rådene gjenstår kun kjemisk krigføring.

– Glyfosatmidler, som f. eks Round Up eller skummidler kan sprøytes på planten tidlig på våren når bladene er små, og i god vekst.

Men du må smøre deg med en stor porsjon tålmodighet.

– Plantegiften har lang virkningstid. Jeg opplever ofte at folk kommer dagen etter de har kjøpt sprlytemidler og klager på dårlig virkning. Det kan ta både to og tre uker før du ser resultater. Først skal virkestoffene trekke inn i bladsaften. Deretter skal det ned i rota og visne derfra, sier Karl.

Han synes at folk skal være forsiktig med gift i hagen.

– Vi selger altfor mye gift. Og det verste er at folk klager over at giften er for svak. De kommer stadig inn her og spør etter sterkere lut, sier Malfred Karl.

Har du tips og råd til hvordan man kan bli kvitt skvallerkål og annnet ugress? Delta i debatten!