Hopp til innhold

Slik bevarer du bildene dine lengst mulig

Når harddisken krasjer kan mange år med bilder være borte. Her kan du lese ekspertenes råd for å unngå at det skjer.

Thomas Langvann, driftsansvarlig ved Nasjonalbiblioteket i Rana, drar oss gjennom utviklingen for lagringsmedier. Han viser også frem serveren Rosa, som har stått på i 11 år.

VIDEO: Ting endrer seg fort. Å hente ut filer fra gamle disketter kan være nærmest umulig for «hvermannsen» i dag. Derfor kan det være lurt å overføre filer til nye lagringsenheter etter hvert som teknologien skrider fram.

Thomas Langvann, seksjonsleder for IKT-Drift ved Nasjonalbiblioteket i Rana

Thomas Langvann, seksjonsleder for IKT-Drift ved Nasjonalbiblioteket i Rana.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Ingenting varer evig. Det samme gjelder for harddisker. De av oss som kun lagrer familiebildene digitalt på datamaskinen, kan stå overfor store kostnader når harddisken før eller siden slutter å fungere, og man må gå til et profesjonelt selskap for å få hentet filene ut.

– En 3,5" harddisk regner vi med har en levetid på tre til fem år. Dette er mekanikk, og mekaniske deler slites ut over tid, sier dataekspert Thomas Langvann, som er seksjonsleder for IKT-Drift ved Nasjonalbiblioteket i Rana.

Jens Gold.

Fotokonservator Jens Gold ved Preus museum.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Han understreker viktigheten av å ta backup ofte, og får støtte fra fotokonservator Jens Gold ved Preus museum - også kjent som det nasjonale museet for fotografi i Norge.

– Vi mennesker har et ganske avslappet forhold til problemstillinger vi ikke har her og nå. Men når harddisken eller mobilen krasjer, kan det fort være for sent, sier han.

Langvann og Gold har flere tips til deg som vil ta vare på de digitale og analoge bildene:

1. Flere kopier

Vann i tastaturet

Det er lurt å ha bildene lagret flere steder, i tilfelle du er uheldig ...

Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP

Sørg for å ha minst en kopi liggende på et annet sted enn hjemmet ditt, for å være bedre sikret med tanke på brann, innbrudd og lignende. En kaffekopp eller et vannglass på avveie kan føre til at mange år med bilder plutselig er borte. Dette gjelder for både digitale og analoge bilder.

2. Lagre bildene i «skyen»

Man using mobile smart phone outdoor in summer

Ved å lage bildene i «skyen» får du tilgang til filene på flere enheter.

Foto: Colourbox

I tillegg til en harddisk, bør man bruke en sky-tjeneste som tilbyr sikker lagring. I skylagringstjenestene, som Dropbox, iCloud eller One Drive kan du lagre filene dine på en server som befinner seg i «skyen» – eller rettere sagt i et rack i et nettverkssenter et eller annet sted på kloden, hvor det alltid er adgang til internett. Om en av kopiene i tillegg er lagret på et offline-medium, altså et medium som ikke er tilkoblet Internett, vil du være veldig godt sikret.

Ekspertene påpeker imidlertid at man ikke burde lagre bilder eller andre dokumenter på Internett som er for private til at å kunne ses av andre.

3. Skriv ut bildene

Person skriver på bærbar datamaskin

Ved å digitalisere fotosamlingen blir det også enklere å søke opp bildene i etterkant.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det er flere fordeler ved å digitalisere fotosamlingen. Det er for eksempel større mulighet for å finne igjen fotografier du trodde du hadde mistet, og det er også langt enklere å organisere tusenvis av bilder, sammenlignet med tradisjonelle fotoalbum.

– Men mens en harddisk kanskje holder i fem år, kan et analogt bilde som er godt oppbevart holde imellom 200 og 300 år. Bilder som du virkelig vil bevare for ettertiden, bør du derfor printe ut, påpeker Jens Gold.

Bildene bør printes ut med jevne mellomrom, og lagres i et fotoalbum eller en eske av god kvalitet.

4. Husk metadata

Ved PC-en

Det tar kanskje litt ekstra tid, men du vil få mye igjen for det senere hvis du husker å legge til informasjon om bildet i tillegg.

Foto: Monkey Business Images

For å enkelt kunne navigere og finne frem blant tusenvis av bilder er det en stor fordel om du legger inn informasjon om for eksempel hvor bildet er tatt, hvilken hendelse bildet er fra og andre detaljer. Dette kalles metadata.

EXIF-standarden tillater å legge slik bildeinformasjon inn i selve bildefilen, slik at du ikke er avhengig av en database for å slå opp i denne informasjonen. Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan lagre som metadata, og enkelte programmer gir også mulighet for blant annet ansiktsgjenkjenning.

Også de analoge bildene bør ha en bildetekst for ettertiden. I fotoalbum er det gjerne plass til å skrive slike bildetekster. Alternativt kan det skrives på baksiden med en blyant.

5. Oppbevar bildene på et tørt sted

Prins Christian Frederik soverom i Eidsvollsbygningen

Soverommet kan være et godt sted å oppbevare bildene. Her ser vi prins Christian Frederiks soverom i Eidsvollsbygningen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

De analoge bildene bør ikke oppbevares for tørt eller for fuktig. Både kjøkkenet, loftet og kjelleren er uegnet for langvarig oppbevaring. Soverommet, derimot, kan være et bra sted. Der er det stort sett tørt og kjølig.

Bilder som henger på veggen bør ikke utsettes for sterke lyskilder. Da kan bildene etter hvert bli bleke.

Bruk blekk av god kvalitet

I tillegg til tipsene over, har fotonettstedet «Amateur Photographer» noen gode råd i en artikkel om emnet. De anbefaler blant annet at man reduserer antallet digitale filer til et lite antall som man virkelig ønsker å bevare. Det gjør det enklere å håndtere.

Ifølge nettstedet bør man ideelt sett lage svart-hvitt utskrifter, også fra digitale filer, og sikre at disse utskriftene er riktig behandlet før de lagres i arkivbokser. Boksene bør lagres i et kontrollert miljø med en temperatur mindre enn 21 grader celsius, og med en relativ luftfuktighet på 30 til 50 prosent.

Om det er vanskelig, bør man i det minste lage utskrifter med blekk av god kvalitet, på papir av best mulig kvalitet og lagre disse med arkivomslag i egnede bokser. På baksiden av bildene kan man skrive bildetekster med blyant. Bildene bør ikke utsettes for hverken ekstrem varme eller kulde, og bør, som tidligere nevnt, lagres i et tørt miljø.