NRK Meny
Normal

Skyter tusenvis av rødrev

– Rødreven er ekstremt tilpasningsdyktig, så det kan være nødvendig å jakte ekstra på den for å beskytte andre arter, mener WWF Norge.

Harald Inge Mathisen og hunden Cowboy-Laila på jakt etter rødrev i Alstahaug i Nordland del 1.

Harald Inge Mathisen og hunden Cowboy-Laila på jakt etter rødrev i Alstahaug i Nordland del 1.

Harald Inge Mathisen og hunden Cowboy-Laila er glad i å jakte rødrev. Mathisen er fra Sandnessjøen og har kort vei ut når han skal på jakt. NRK var med Mathisen på revejakt i Alstahaug i Nordland.

– Her på kysten, hvor reven ikke har fiender er det viktig vi holder bestanden nede så den ikke tar helt overhånd, sier han.

Viktig med balanse

Harald Inge Mathisen på revejakt.

Harald Inge Mathisen på revejakt.

Foto: Barbro Andersen / NRK

I tillegg til revejakt driver Mathisen med mye annen jakt, deriblant småviltjakt. Han mener det er nødvendig å jakte rev for å bevare en balanse i naturen.

– Helgeland er fantastisk for oss som er interessert i jakt. Tre timer i bil så er du på høyfjellet, rådyr jakter vi på øyene. Jakter du en ting mener jeg du bør jakte flere ting. Reven tar jo rådyr kalver, så for å opprettholde balansen synes jeg man bør gjøre en innsats på begge deler, sier han.

– Det er de som vil si at rødreven er en fin liten skapning og at det er synd å skyte den.

– Det skal jeg være enig, den er fryktelig fint. Man skal ha respekt for det man driver med, og det er klart man skal ha en viss ydmykhet mot det man holder på med. Jeg har aldri villet utrydde rødreven, det har aldri vært intensjonen. Det handler bare om å ta ut overskuddet så den ikke tar helt overhånd. For det gjør den hvis den får lov.

I motsetning til rødreven er fjellreven en truet art. I Junkeren har man satt ut fjellrevvalper i håp om å øke bestanden.

– Rødreven er en konkurrent til fjellreven, og det er klart vi bør beskatte rødreven for fjellrevens del, sier Mathisen.

Harald Inge Mathisen og hunden Cowboy-Laila på jakt etter rødreven i Alstahaug i Nordland del 2.

Harald Inge Mathisen og hunden Cowboy-Laila på jakt etter rødrev i Alstahaug i Nordland del 2.

WWF Norge: OK med jakt

Når NRK ringer WWF Norge møter vi ingen motforestillinger mot jakt på rødrev i Norge.

– Vi har ikke noen kritisk mening om det. All jakt som er ryddig organisert på en bærekraftig måte synes vi er greit. Rødrev er ikke på radaren hos oss, og jeg har ingen informasjon som tilsier at det er noe galt med norsk jakt på rødrev, sier Arild Skedsmo, fagsjef i WWF Norge.

Han forutsetter at vurderingen om hvor mange rev som blir skutt er gjort av kompetente folk, og sier han ikke har noen grunn til å tro noe annet.

I motsetning til rødreven er fjellreven på WWFs radar. Skedsmo sier fjellreven er en truet art som må beskyttes. Han gir revejegeren Mathisen rett i at det kan være nødvendig å beskytte fjellreven ved å skyte rødrev i områder der begge artene eksisterer.

– Rødreven er ekstremt fleksibel, mens fjellreven er mer spesialisert. Det kan være nødvendig med litt ekstra jakt på rødrev i de områdene begge artene er, for at fjellrevbestanden skal komme opp på et bærekraftig nivå, sier Skedsmo.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.