Hopp til innhold

Skal rydde verdenshavene for søppel: – Har sjøsatt 100 meter lang prototyp

En 22-åring er i ferd med å iverksette den største maritime søppeloppryddingen i historien. Nå er den første prototypen sjøsatt.

Ocean Cleanup Project - lansering av prototype

Den første prototypen som skal testes under virkelige forhold, ble sjøsatt denne sommeren.

Foto: Erwin Zwart/The Ocean Cleanup

NRK har fulgt prosjektet til nederlandske Boyan Slat (22), som mener å ha en løsning på de globale utfordringene med marint avfall.

Ocean Cleanup

100 km lange barrierer formet som en L, skal sørge for at plasten samles opp ved hjelp av havstrømmen.

Foto: Erwin Zwart/The Ocean Cleanup

Hvert år havner 8,8 millioner tonn søppel i havene våre, og 60–80 prosent av dette er plast, ifølge en FN-rapport. Plasten blir over tid brutt ned i mindre og mindre biter, og kan ende opp i næringskjeden til et stort antall arter som lever i og av havet.

Systemet til Slat skal kunne rydde så mye som halvparten av plasten som flyter rundt i den nordlige stillehavsstrømmen over en periode på 10 år, ifølge prosjektets nettside.

Nå har prosjektet kommet et sted nærmere fullskala realisering, som er planlagt i 2020. Nylig ble en 100 meter lang prototyp installert i Nordsjøen. Her skal konseptet testes i rundt et års tid.

Sjøsetting av fungerende prototype

Slat beskriver sjøsettingen av prototypen som prosjektets største milepæl så langt.

Foto: Erwin Zwart/The Ocean Cleanup

– Prototypen ble sjøsatt for et par måneder siden, så det er litt tidlig å trekke noen konklusjoner. Men denne vil hjelpe oss med å validere overlevelsesevnen til systemet. Sensorer vil logge alle bevegelser og belastninger som prototypen utsettes for.

– Dataene som samles inn vil gjøre det mulig for ingeniørene å utvikle et system som tåler tøffe værforhold under oppryddingen av «The Great Pacific Garbage Patch», forteller Slat i en e-post til NRK.

35 involvert

Nederlenderen vil sjøsette 100 kilometer lange flytende barrierer på verdenshavene. Havstrømmen vil da sørge for at veldig mye av plasten blir samlet opp i løpet av relativt få år, mener han.

Prosjektet startet med en håndfull mennesker, og har på få år vokst til et team bestående av 35 personer som jobber med prosjektet på daglig basis.

I fjor var 30 skip involvert i en stor havekspedisjon mellom Hawaii og California, hvor målsettingen var å kartlegge et 3,5 millioner kvadratkilometer stort område for plast.

– Dette lærte oss mye om plastforurensning i havet. Nå har vi fått vår første prototyp ut i virkelige forhold, noe som må sies å være vår største brad så langt.

Trenger penger

Boyan Slat

Boyan Slat på messeområdet på oljemessa i Stavanger. Der ba han oljebransjens om hjelp til å rydde verdenshavene for plast.

Foto: Erik Waage / NRK

Skal Slat og hans stiftelse få realisert planene, trenger han 1,4 milliarder kroner – og teknologi og kunnskap fra oljebransjen.

Tidligere denne måneden var han på en oljemesse i Stavanger for å knytte seg kontakter, hvor prosjektet vakte interesse hos både havforskere og representanter for bransjeforeningen Norsk olje og gass.

22-åringen har stor tro på prosjektet.

– I det siste har enkelte foreslått å rydde havet ved hjelp av båter med garn eller nett. Men ikke bare vil dette drepe livet i havet og være svært kostnadskrevende – det vil også ta 79.000 år å gjøre det på den måten.

Vi ønsker å utnytte energien som allerede finnes i de naturlige havstrømmene. Det vil være mye billigere enn konvensjonelle metoder.