NRK Meny
Normal

Smuglet dop fra Kina og kokte anabole steroider i bilen

Seks menn og en kvinne er funnet skyldig i innførsel og framstilling av over 30 kilo med anabole steroider. Stoffet har en gateverdi på mellom 12 og 25 millioner kroner.

Beslag fra Norgeshistoriens største dopbeslag

Dette utstyret ble beslaglagt på en grenseovergang etter at bilen som studentene satt i ble stanset. I pæresaftdunken er det flere kilo med anabole steroider.

Foto: Tollvesenet

Åtte unge menn og kvinner fra skole- og studentmiljø i Narvik, Tromsø, Trondheim og Sunnmøre var tiltalt for å stå bak omfattende produksjon og distribusjon av anabole steroider i Norge.

Stoffet ble smuglet i pulverform fra Kina via Sverige og Frankrike, og deretter gjort om til flytende dop i egne laboratorier. Dopet har senere blitt videresolgt i Norge.

Bestilte 30 kilo steroider

Dopligaen bestilte over 30 kilo anabole steroider fra Kina, blandet det ut og solgte stoffet videre i posten. I mars møtte åtte studenter fra Sunnmøre i sør til Tromsø i nord i Ofoten tingrett i det som beskrives som Norgeshistoriens største dopingsak.

Seks av de åtte dopingtiltalte studentene innrømte langt på vei ulovlig fremstilling og forsøk på innføring av 32,5 kilo anabole steroider.

Må i fengsel

Nå er sju av de åtte dem kjent skyldige. De to hovedmennene, en mann i 30-årene fra Sunnmøre og en mann i 30-årene fra Lofoten er dømt til tre og et halvt år i fengsel for å stå bak innførsel, produksjon og videresalg. I tillegg må de betale 250.000 kroner i bot.

De øvrige tiltalte er dømt til henholdsvis fengselsstraffer på et halvt år og samfunnsstraff. Den siste av kvinnene ble frifunnet.

Retten har funnet det sikkert bevist at de to hovedmennene innførte cirka 9,5 kilo anabole steroider, og forsøkte å innføre ytterligere 12,5 kilo.

Fant mistenkelige pakker

Dopbeslag i Narvik

IKKE DRUEKJERNEOLJE: Men flytende anabole steroider. Både små og store flasker med flytende anabole steroider ble beslaglagt.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Opprullingen av saken mot de åtte tiltalte startet i 2009 da tollvesenet fant flere mistenkelige postforsendelser til forskjellige adresser. Det første beslaget av flytende steroider ble gjort av Tollvesenet i Oslo. Mottakerne befant seg over hele landet. Det gjorde tollerne mistenksomme, og dermed begynte snøballen å rulle.

Senere ble 10 studenter og elever fra Narvik, Tromsø, Harstad, Trondheim og Sunnmøre siktet for ulovlig innføring av steroidpulver.

Leide postbokser

Video Doping i Narvik

Doping i Narvik

Ifølge tiltalen brukte dopligaen postbokser i Sverige og bestilte steroidpulver over nettet fra Kina. Politiet mener at mennene brukte bilene som laboratorium, hvor de blandet pulveret ut med olje, varmet opp og gjort flytende.

Deretter ble stoffet fylt opp på dunker merket med pæresaft og druekjerneolje og fraktet over grensa til Norge.

Fem liter pæresaft

– Vi begynte å skaffe oss oversikt over mottakere i Narvik. I tillegg gjorde vi et liknende beslag på svenskegrensen på Bjørnfjell i april i 2009. Det var en beholder med fem liter pæresaft. Vi kunne vi kjapt konstatere at det ikke var pæresaft, men flytende steroider. Dette ble et gjennombrudd i saken, sa kontorsjef Rolf Berget ved Narvik tollsted til NRK.no da saken ble kjent i februar 2011.

Beslagene som Tollvesenet gjorde var verdt millionbeløp i gateverdi. Etterforskningen viste at det meste av produksjonen ble gjort nordpå.

Video Student-dop

Student-dop