Hopp til innhold

Studenter tiltalt for Norges største doping-beslag

Dopligaen bestilte over 30 kilo anabole steroider fra Kina, blandet det ut og solgte stoffet videre i posten. I dag møter åtte studenter fra Sunnmøre i sør til Tromsø i nord i Ofoten tingrett i det som beskrives som Norgeshistoriens største dopingsak.

Dopbeslag i Narvik

IKKE DRUEKJERNEOLJE: Men flytende anabole steroider. Både små og store flasker med flytende anabole steroider ble beslaglagt.

Foto: Mona Gingstad / NRK

De unge mennene er tiltalt for ulovlig fremstilling og forsøk på innføring av vel tretti kilo anabole steroider. Opprullingen av saken mot de åtte tiltalte startet i 2009 da tollvesenet fant flere mistenkelige postforsendelser til forskjellige adresser.

Åtte tiltalt

Det er satt av seks dager til rettsforhandlingen, og politiadvokat Steffen Ravnåsen ved Midtre Hålogaland politidistrikt beskriver saken som det største dopingsaken i Norge.

– Det er en alvorlig sak, som klassifiseres som en grov narkotikaforbrytelse med en strafferamme på seks år. Så vidt meg bekjent er dette en av de største dopingsakene i Norge til nå, sier aktor i dopingsaken, politiadvokat Steffen Ravnåsen.

Til sammen åtte personer fra Narvik, Tromsø, Trondheim og Sunnmøre er nå siktet for ulovlig innførsel av steroidpulver.

Politiadvokat Steffen Ravnåsen

Politiadvokat Steffen Ravnåsen.

Foto: Kjell Mikalsen

Mennene har langt på vei lagt alle kort på bordet. De tiltalte skulle trolig selge det flytende dopingpreparatet i miljøer som driver kroppsbygging.

– Seks av de åtte har innrømmet forholdet. Uenighetene går på mengdene. Tiltalen går på innføring eller forsøk på innføring på til sammen 32 kilo anabole steroider. Alt har ikke kommet inn i landet, sier Ravnåsen.

Startet i 2009

Opprullingen av saken startet i 2009, da Tollvesenet kom over flere mistenkelige postforsendelser. Senere ble 10 studenter og elever fra Narvik, Tromsø, Harstad, Trondheim og Sunnmøre siktet for ulovlig innføring av steroidpulver.

Det første beslaget av flytende steroider ble gjort av Tollvesenet i Oslo. Mottakerne befant seg over hele landet. Det gjorde tollerne mistenksomme, og dermed begynte snøballen å rulle.

Leide postbokser

Ifølge tiltalen brukte dopligaen postbokser i Sverige og bestilte steroidpulver over nettet fra Kina. Politiet mener at mennene brukte bilene som laboratorium, hvor de blandet pulveret ut med olje, varmet opp og gjort flytende.

Deretter ble stoffet fylt opp på dunker merket med pæresaft og druekjerneolje og fraktet over grensa til Norge.

Fem liter pæresaft

– Vi begynte å skaffe oss oversikt over mottakere i Narvik. I tillegg gjorde vi et liknende beslag på svenskegrensen på Bjørnfjell i april i 2009. Det var en beholder med fem liter pæresaft. Vi kunne vi kjapt konstatere at det ikke var pæresaft, men flytende steroider. Dette ble et gjennombrudd i saken, sa kontorsjef Rolf Berget ved Narvik tollsted til NRK.no da saken ble kjent i februar 2011.

Beslagene som Tollvesenet gjorde var verdt millionbeløp i gateverdi.


Etterforskningen viste at det meste av produksjonen ble gjort nordpå.

Det er satt av seks dager til rettsforhandlingene som starter i Ofoten tingrett i dag.

Video Student-dop

Studentdop