Hopp til innhold

Sjekker du ikke vilkårene på treningssenteret, kan det koste deg dyrt

– Det er snakk om store pengesummer, sier Forbrukerrådet.

Evo treningssenter

NYTTÅRSFORSETT: Planlegger du å komme deg i gang med treningen i det nye året, er det enkelte ting du bør huske på før du signerer kontrakt på et treningssenter, forteller Forbrukerrådet.

Foto: Jon Gimmingsrud

Ann Hege Skogly

Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet er skuffet over at mange ikke leser kontrakten til treningssenteret før signering.

Foto: Kjell Håkon K. Larsen / Forbrukerrådet

Nytt år betyr for mange nyttårsforsetter, der trening og bedre helse raver høyt på lista til mange. I en undersøkelse gjennomført av Forbrukerrådet kommer det frem at mange kan være i overkant ivrig med å tegne kontrakt for å komme i gang med treningen i 2015.

– Fire av ti dropper å sjekke vilkårene hos treningssenteret, viser vår undersøkelse, og det er unge mellom 18 og 30 som er verst, sier kommunikasjonsrådgiver Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet til NRK.

Forbrukerrådet får ofte henvendelser fra studenter som oppdager at de fortsatt må betale til det lokale treningssenteret, selv om de flytter til en annen del av landet. Årsaken er gjerne at de aldri leste kontrakten før de undertegnet den, forteller Skogly.

– Det er snakk om store pengesummer, der de unge fort kan ende opp med å sponse treningssenteret på hjemstedet.

  • Les Forbrukerrådets sjekkliste i faktaboksen til denne saken.

Angrerett

Forbrukerombudet har laget retningslinjer for hvordan kontraktene skal være, men Skogly påpeker at du i prinsippet står fritt til å avtale det du vil. For selv om Forbrukerombudet har anbefalt bindingstid på ett år, er det for eksempel lov å inngå avtale om enda lengre bindingstid.

Tegner du kontrakt på gata eller på Internett har du 14 dagers angrerett.

– Mange kjeder er nå aktivt ute for å kapre nye kunder. Tegner du kontrakt på gata eller på Internett har du 14 dagers angrerett, og kan avbryte medlemskapet hvis du angrer deg i etterkant.

Tegner du kontrakten på treningssenteret, har du imidlertid ikke angrerett, påpeker Skogly.

– Treningssentrene på holde seg innenfor norsk avtalerett. Mener du at et vilkår er urimelig, kan du klage på det til Forbrukerombudet, men det vil ikke nødvendigvis hjelpe deg i en konkret sak.

– Sjekk markedet

Mange treningssenter krever å se en sykemelding på forhånd for å fryse medlemskapet, slik at du ikke kan komme i ettertid og krever pengene tilbakebetalt.

Forbrukerrådet råder derfor folk til å lese kontrakten nøye.

– Noen er kanskje ekstra ivrige på nyåret, og kan i verste fall pådra seg en idrettsskade. Da er det greit om du kan fryse medlemskapet den tiden du er borte.

Skogly anbefaler at man sjekker markedet grundig.

– Velg et treningssenter som har vilkår du kan leve med, avslutter hun.