NRK Meny
Normal

Sjarken som forliste på Røst er lokalisert

Havarikommisjonen lokaliserte i ettermiddag den forliste sjarken utenfor Røst. Nå starter arbeidet med å få hevet båten.

Fartøyet «Seabed Worker» startet torsdag ettermiddag arbeidet med å heve sjarken «Stortinn jr.» som

Torsdag kveld startet fartøyet «Seabed Worker» arbeidet med å heve sjarken «Stortinn jr.» som gikk ned utenfor Røst 6. april.

Foto: Robin Are Karlsen

– Vi har akkurat lokalisert sjarken på havbunnen, sa William J. Bertheussen i Statens havarikommisjonen for transport til NRK like før klokken 1430 fredag ettermiddag.

Båten ble funnet på 60 meters dybde.

6. april gikk sjarken «Stortinn jr.» ned utenfor Røst. Fiskeren Åge Vikedal er fortsatt savnet etter sjarkforliset, og antas omkommet. Man antar at den savnende 69-åringen befinner seg inne i båten.

– Det første viktige skrittet i arbeidet er å finne båten. Det har vi nå klart, sier Bertheussen.

Det har blitt brukt en undervannsrobot (ROV) til å undersøke havbunnen, lokalisere båten og eventuelt den savnede.

– Vi har filmet på utsiden og nærområdet rundt båten, og der ligger han ikke. Så antagelsen vår er fortsatt at han befinner seg inne i båten, sier politistasjonssjef Arne Hammer i Salten politidistrikt.

Arbeidet er nå startet med å gjøre å gjøre klar en heving.. Sjarken blir filmet med undervannskamera for å hindre at skader påført under hevingen vil påvirke arbeidet med å finne en årsak til forliset. Deretter må løst materiale på båten fjernes før hevingen kan begynne.

– Det er vanskelig å si hvor lang tid hevingen vil ta.. Det vi vet er at det er teknisk krevende. Selve jobben er antatt å ta en til to døgn, så får vi se om vi klarer det i løpet av den tiden, sier William J. Bertheussen.