NRK Meny
Normal

Gjør billigere SFO til valgkampsak

Det er stor forskjell på hva foreldre betaler for en SFO-plass. Flere steder gjøres nå billigere skolefritidsordning til en valgkampsak.

Prisen for SFO varierer kraftig fra kommune til kommune.

På landsbasis er Tysvær dyrest. Der koster ti timer 2500 kroner. Lierne er billigst. 400 kroner må man ut med der.

SFO-prisene varierer stort fra kommune til kommune og lokalpartienes løsninger for foreldrebetaling kan bli avgjørende for hvem småbarnsforeldre velger å stemme på.

– Mange har slutta fordi det er for dyrt

Rana er den kommunen i Nordland som tar seg best betalt for skolefritidsordning for de minste skolebarna. Der må foreldre betale over 1200 kroner for ti timer med pass og leksehjelp.

Til sammenligning er Rødøy billigst i fylket. Der betaler man i overkant av 600 kroner for ti timer.

Ordførerkanditaten for Arbeiderpartiet i Rana, Geir Waage, lover at prisen blir lavere dersom de kommer til makta. Også Høyres ordførerkandidat Anita Sollie (H) mener prisen er stiv og vil justere den ned.

– Vi vet at mange har slutta fordi det er for dyrt, sier Sollie.

Barn i Sokndal SFO

Prisen man må betale for skolefritidsordning for barna sine varierer stort fra kommune til kommune. (Illustrasjonbilde fra Sokndal SFO.)

Foto: Øystein Ellingsen

Ap lover billigere SFO i Bodø

Tydelige valgløfter om billigere SFO kan svinge foreldre fra det ene til det andre partiet. Arbeiderpartiet i Bodø går høyt ut og lover at SFO vil bli langt billigere hvis de seirer i valget.

– Vi ønsker å sette en makspris og å innføre søskenmoderasjon slik det er i barnehagene, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Ida Pinnerød.

Bodø er i dag blant de dyreste kommunene i Nordland når det gjelder foreldrebetaling for SFO. Det koster over 1400 kroner for ti timer.

Ifølge Ap vil deres tiltak for å få prisen ned koste fem millioner kroner.

– Ikke riktig å øke kommunens utgifter

Bodø Høyre mener kommunen ikke har råd til dyre valgløfter.

– Vi har brukt langt mer penger enn vi har fått inn i kommunekassa. Da er det ikke tidspunktet for å øke kommunens utgifter, sier gruppeleder i Høyre, Grethe Monica Fjærvoll.

Men for foreldrene kan en lovnad om billigere skolefritidsordning være avgjørende når de går til valgurnene.

– Absolutt. Vi har to unger i den alderen, sier Finn Harald Stokland.