Hopp til innhold

Setter alle mikrofly på bakken: – Vi ønsker å ta en pust i bakken

Norges Luftsportforbund suspenderer med øyeblikkelig virkning alle norske mikroflybevis, etter at et mikrofly havarte og to personer omkom i Gildeskål i Nordland i går.

Savnet fly

Bildet, som er tatt ved en tidligere anledning, viser flyet som ble meldt savnet, og senere funnet i fjellet øst for Glomfjord i Meløy.

Foto: Hovedredningssentralen

Det opplyser forbundet på sine nettsider.

– Det har vært noen hendelser med mikrofly den siste tiden, og vi ønsker å ta en liten pust i bakken, sier president Rolf Liland i Norges Luftsportforbund til NRK.

Han presiserer at det ikke er flyene det er noe galt med. Men pilotenes flybevis er suspendert inntil de lokale klubbene har fått gjennomført et sikkerhetsseminar.

– Alle mikroflyklubbene vil avholde disse kursene så snart som mulig, forhåpentligvis i løpet av torsdag eller fredag.

Mikrofly havarerte - to omkom

I går havarerte et mikrofly i Gildeskål kommune i Nordland og to personer er bekreftet omkommet. Det er på bakgrunn av denne ulykken at tiltaket fra forbundet blir satt i verk.

– Tiltaket har ingen konkret forbindelse med ulykken i går, men den utløste det at vi føler vi har behov for å gjøre dette som et forebyggende tiltak. Vi vet ingenting om ulykken foreløpig, men den sier oss det at vi nå kanskje har behov for en pust i bakken for å minne alle medlemmene våre om hva vi holder på med, sier Liland.

I sikkerhetsseminarene som skal avholdes de nærmeste dagene vil klubbene også gjennomgå andre ulykker og hendelser den siste tiden.

Det norske mikroflymiljøet har vært utsatt for tilsammen syv dødsulykker de siste 13 årene, ifølge en liste Aftenposten har utarbeidet. Totalt har 13 personer mistet livet i ulykker siden 2005, skriver avisen.

NRK har tidligere skrevet at ulykkesraten er 16 ganger større enn for passasjerfly og tre ganger så stor som for vanlige småfly.

Liland opplyser at han regner med at den vanlige trafikken med mikrofly vil være oppe igjen til helgen.

Underlagt sikkerhetssystem

Alle som skal fly mikrofly i Norge er underlagt sikkerhetssystemenet til mikroflyseksjon til Norsk Luftsportsforbund. Denne myndigheten har forbundet fått delegert fra Samferdselsdepartementet og Luftfartstilsynet.

Mikroflybevisene suspenderes nå inntil innehaver har gjennomgått et sikkerhetspakke i regi av egen klubbs operative ledelse, og etter forbundets retningslinjer. Det skal kvitteres ut av operativ leder eller den forbundet bemyndiger for gjennomført seminar, skriver forbundet i pressemeldingen.

I 2015 fantes det ti mikroflyklubber i Norge, med drøyt 220 luftdyktige mikrofly og 1000 medlemmer.

Et mikrofly er et mikrolett luftfartøy med maksimalt to seter. Maksimal vekt er 300 kilo, inkludert drivstoff og personer, for et fly med ett sete. For tosetere er maksimalvekt 450 kilo. Minste styrbar hastighet er 65 kilometer i timen.

Minstealderen for å begynne å fly mikrofly er 16 år. For å få flygebevis må man ha fylt 17 år. Den som ønsker å ta et mikroflybevis, må gjennomgå teoretisk og praktisk opplæring.