NRK Meny
Normal

Senterpartiet forhandler om posisjoner i 16 kommuner

Aps ordførerkandidat Ida Pinnerød er helt avhengig av støtte fra Senterpartiets ene mandat hvis hun skal bli ordfører. Senterpartiet forhandler om makt i over hver tredje kommune i Nordland, samt fylkesrådet.

Senterpartiet forhandler om makt i over hver tredje kommune i Nordland. Partiet kan avgjøre om det blir rødt eller blått flertall i mange kommuner.

HESTEHANDEL: Ida Pinnerød (Ap) forhandler med SV, Sp, Rødt og MDG om å danne ny posisjon i Bodø bystyre. Foran t.h. Senterpartiets Ingrid Lien.

– Vi har gjort et kjempebra valg, og fått fem fylkestingsrepresentanter og mange nye folk inn i kommunestyrene. Det er en situasjon vi er veldig fornøyd med. Vi er en svært god posisjon når vi skal ha gjennomslag for våre saker i forhandlingene, sier leder Monica Sande i Nordland Senterparti.

Ifølge NRKs gjennomgang forhandler Senterpartiet om posisjoner i minst 16 kommuner i fylket, samt i fylkesrådet. Det utgjør over en tredel av kommunene i Nordland, og kan dermed avgjøre rødt eller blått flertall i mange av disse kommunene. Det gjelder store kommuner som Sortland, Hadsel, Bodø og Vestvågøy.

Avhengig av Sp

I Bodø møttes de rødgrønne til forhandlinger i dag. Aps ordførerkandidat Ida Pinnerød er helt avhengig av støtte fra Senterpartiets ene mandat hvis hun skal bli ordfører.

– Vi fortsetter samtalene mellom de fem partiene. Utover det er det ikke mye å si om detaljene. Det er fem forskjellige parti som alle har sine hjertesaker. Vårt utgangspunkt er at det skal gå fint. Vi skal i alle fall gjøre alt vi kan for å klare det.

Monica Sande, ordfører i Beiarn og leder av Nordland Sp

Fylkesleder for Senterpartiet i Nordland, Monika Sande sier det er hektiske dager for partifellene rundt om i fylket for tiden.

Foto: Øystein Nygård

– Men får småpartiene for stor makt?

– Nei, at de har mye makt er bare sunt. Det er bra for oss at vi har partier i alle størrelser som utfordrer oss, mener hun.

Monica Sande vil høyst sannsynlig fortsette som ordfører i Beiarn. Og på tross av ei oppslutning på 11 prosent, kan det bli mange Senterparti-ordførere rundt omkring i Nordland.

– Jeg håper det skal være mulig med fem og ti ordførere, sier lederen i Nordland Senterparti.

Selv forhandler hun fylket hvor fire partier i dag har kommet fram til en politisk plattform.

Enighet på fylket

– Det blir en pressekonferanse fredag hvor vi skal presentere den politiske plattform som vi alle kan stå inne for.

Hun tror kommunesammenslåing er en viktig årsak til Senterpartiets opptur.

– To andre saker som Sp også klar på er kommuneøkonomi og samferdsel. Det tror jeg mange velgere etterhvert har merket seg.

Egil Mathisen, Miljøpartiet de Grønne

ETTERTRAKTET: I Bodø er det Miljøpartiet De Grønne som avgjør hvem som blir ordfører, og de stiller nå et ultimatum til den de skal samarbeide med. Kravet er at Rønvikjordene inne i byen fortsatt skal være matjord, sier leder Egil Mathisen i MDG i Bodø.

  • Hvem blir ordfører i din kommune de neste fire årene? Sjekk ordøførerkartet etterhvert som det forhandles ferdig i kommunene.

Laster kart, vennligst vent...