Hopp til innhold

Seigmenn sier nei til olje i Lofoten

I Kabelvåg er til og med seigmennene imot oljeboring. – Det gikk med en del timer og en del kilo pepperkakedeig. Men kampen mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er viktig, sier elevene ved Lofoten folkehøgskole.

Stortinget

PEPPERKAKEHUSDEMONSTRASJON:Demonstranter viser sin mening om oljeutvinning utenfor Stortinget.

Foto: Jørgen Andersen

– Lofoten er et helt fantastisk vakkert sted. Jeg vil ikke at noe som helst skal ødelegge for det, sier elev Jørgen Andersen ved Lofoten folkehøgskole i Kabelvåg. Elevene viser sine meninger i oljedebatten gjennom kreativ pepperkakehuslaging.

– Til neste år starter skolen opp en ny linje som heter Lofoten Watch, der fokuset er å ta vare på Lofoten og miljøvern. Det var da vi fikk ideen. Vi bestemte oss for å lage noe med regjering og storting, og vi ville gjøre det ordentlig, sier elev Jørgen Andersen.

Elevene har med stor flid og møye laget pepperkakehus av Stortinget, med seigmenn som demonstrer utenfor.

Og i kampen mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja får de støtte av forfatter og journalist Arnt Even Bøe.

– La Lofoten være i fred

– Oljenæringen maser om å få åpne Lofoten, men oljenæringen trenger ikke Lofoten lengre. Det er all-time-high-aktivitet på norsk sokkel, og det kommer det til å fortsette å være i 10–20 år fremover. Oljenæringen har argumentert med at Lofoten må til, ellers så forvitrer vi. Det er ikke lenger tilfelle, sier Arnt Even Bøe.

La fisken leve!

«LA FISKEN LEVE:»: Elever ved Lofoten folkehøgskole har laget opprop i kampen mot oljeutvinning.

Foto: Jørgen Andersen

I en kronikk i Petronews lister han opp flere grunner til at Lofoten fortsatt bør bli liggende i fred for oljeleterne.

Den viktigste grunnen mener han er de nye store oljefunnene som er gjort, spesielt i de etablerte oljefeltene i Nordsjøen.

Så mørkt så det ut for Nordsjøen at oljeselskapene måtte få egne forenklede tildelingsrunder (TFO) for å få lønnsomhet i alle de tidskritiske pyttene de fant. Mens de forlatte jaktmarkene ble lagt ut på tilbud for nye små selskaper som får både lete og finne på statens bekostning. Nærmere opphørssalg er det vanskelig å komme i oljå.

Arnt Even Bøe / www.oilinfo.no

Men etter det store funnet på Aldous/Avaldsnes, er Nordsjøen plutselig hetere enn på mange år. Det er en av grunnene til at Lofoten og Vesterålen nå bør få være i fred, skriver Bøe.

Også ambisjonene om økt utvinning, delelinjeavtalen med russerne og Jan Mayen listes opp som gode argumenter.

Disse punktene ble også debattert på Stortinget mandag, da petroleumsmeldingen ble vedtatt.

Avventer Lofoten

Eirin Sund, Ap

Stortingspolitiker Eirin Sund (Ap).

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Mens Høyre og Fremskrittspartiet ville ha regjeringen til å starte konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja med en gang, vil Arbeiderpartiet vente.

– Arbeiderpartiet er enige i at vi nå skal foreta en kunnskapinnhenting. Så skal Arbeiderparteit i 2013 ta stilling til om den kunnskapen skal brukes i en konsekvensutedning. For oss er den kunnskapen viktig, og vil være avgjørende for om vi kommer til å si ja eller nei til åpning utenfor Loften og Vesterålen, sier stortingsrepresentant og saksordfører Eirin Sund i Arbeiderpartiet.

Det er i dag om lag 43.000 personer som direkte er avhengig av petroleumsindustrien, men med en stor leverandørindustri over hele landet, så er det over 200.000 som er direkte eller indirekte avhengig av denne næringen. Dette påvirker lokalsamfunn over hele landet, mener Sund.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi opprettholder derfor leteaktiviteten og tildeler utvinningstillatelser for å begrense fallet i petroleumsproduksjonen.
Vi satser offensivt på å:

  • Øke utvinningen fra eksisterende felt og utbygging av drivverdige funn.
  • Fortsette en aktiv utforskning av åpnet areal, både i modne og umodne områder.
  • Gjennomføre åpningsprosessene for Jan Mayen og den del av tidligere omstridt område som ligger vest for avgrensningslinjen i Barentshavet sør.

Engasjerer seg i kampen

Elever på Lofoten folkehøgskole

Elevene ved Lofoten folkehøgskole som vant pepperkakehuskonkurransen ved skolen. Fra venstre: Adrian Samsing Wiese, Maja Emilie Steen Spetaas, Åse Berit Fauske, Nora Ruud, Inger-Emma Nylund, Kaja Bergwitz-Larsen og Sara Grandin.

Foto: Jørgen Andersen

Folkehøgskoleelev Jørgen Andersen fra Moss har latt seg begeistre av naturen i Lofoten.

– Før jeg flyttet hit hadde jeg ikke helt forstått hva det handler om. Nå føler jeg at jeg har større grunnlag for å si at dette er et helt fantastisk setd, og at ikke noe må få ødelegge det.

Han tror de fleste elevene er mot oljeutvinning utenfor Lofoten.

– Jeg har ikke snakket med så mange. Men med tanke på at de fleste liker Lofoten, så antar jeg at de fleste er imot, sier Andersen.